Kotlety siekane z młodą kapustą

Kotlety siekane z młodą kapustą. Dietetyczny obiad.
Przepis na kotlety siekane z młodą kapustą. Pyszny i dietetyczny obiad.
 

Kotlety siekane kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy to mama serwowała nam je na obiad w towarzystwie młodej kapusty lub surówki z
marchewki i jabłka oraz tłuczonymi ziemniakami z koperkiem i szczypiorkiem. 

Kotlety z tego przepisu są soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Są też mniej kaloryczne niż tradycyjne kotlety schabowe. 

Filet z kurczaka można zastąpić mięsem z indyka, choć kurczak jest bardziej soczysty. 
Natkę pietruszki można zamienić na koperek lub szczypiorek lub pomieszać wszystkie te zioła ! 
 
Takie kotlety siekane z kapustą i ziemniakami to pyszna propozycja na obiad dla całej rodziny. 
 
 
 
Przepis na kotlety siekane z młodą kapustą. Pyszny i dietetyczny obiad.

Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
2 jajka
1 kopiata łyżka gęstego jogurtu (najlepiej Greckiego)
1 płaska łyżka musztardy delikatesowej
3 łyżki mąki pszennej
Posiekana natka pietruszki
Sól, pieprz
Olej do smażenia

 
 
Sposób wykonania:


Fileta myjemy i oczyszczamy z błonek i chrząstek. Kroimy w drobną kostkę.
W misce mieszamy jajka z jogurtem, musztardą i mąką.
Dodajemy posiekaną pietruszkę i pokrojone mięso. Dokładnie mieszamy .
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masa powinna przypominać w konsystencji ciasto na racuchy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręczniczka papierowego.
 
 


MŁODA KAPUSTA Z KOPERKIEM:
1 główka kapusty
1 duża marchewka
250 ml bulionu
1 łyżka oliwy lub masła
Pęczek koperku
2 łyżki soku z cytryny
 

Sposób wykonania:


Kapustę szatkujemy. Marchewkę obieramy i drobno siekamy. Wsypujemy do garnka, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem 20 min.
Dodajemy 1 łyżkę oliwy lub masła posiekany koperek oraz 2 łyżki soku z cytryny. Jeszcze chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem .
 
*Kotleciki proponuję serwować z młodymi ziemniaczkami !

Przepis na kotlety siekane z młodą kapustą. Pyszny i dietetyczny obiad.

Kotlety siekane z młodą kapustą

Kategorie: Obiad
Kuchnia: Dietetyczna, Polska
Tagi: Dania mięsne, Kotlety, Obiad
Czas przygotowania: 20 minutes
Cook Time: 35 minutes
Całkowity czas: 55 minutes
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

Kotlety

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • 1 kopiata łyżka gęstego jogurtu najlepiej Greckiego
  • 1 płaska łyżka musztardy delikatesowej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • Posiekana natka pietruszki
  • Sól pieprz
  • Olej do smażenia

Młoda kapusta z marchewką

  • 1 główka kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 250 ml bulionu
  • 1 łyżka oliwy lub masła
  • Pęczek koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób wykonania

Kotlety

  • Fileta myjemy i oczyszczamy z błonek i chrząstek. Kroimy w drobną kostkę.
  • W misce mieszamy jajka z jogurtem, musztardą i mąką.
  • Dodajemy posiekaną pietruszkę i pokrojone mięso. Dokładnie mieszamy .
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masa powinna przypominać w konsystencji ciasto na racuchy.
  • Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor.
  • Odsączamy z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręczniczka papierowego.

Młoda kapusta z marchewką

  • Kapustę szatkujemy. Marchewkę obieramy i drobno siekamy. Wsypujemy do garnka, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem 20 min.
  • Dodajemy 1 łyżkę oliwy lub masła posiekany koperek oraz 2 łyżki soku z cytryny. Jeszcze chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem .
  • *Kotleciki proponuję serwować z młodymi ziemniaczkami !
Instagram marcepanowa_

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

7
Dodaj komentarz

avatar

7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Oscar FernandezCeliak w podróżyMarta LangierKulinarne Inspiracje FutkiAngelika i Monika Candy Pandas Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Marzena Szkodzińska
Gość

Bardzo fajne placuszki 🙂

Małgorzata
Gość

Lubię młodą kapustę, do tego kotleciki i mniamm ❤

Angelika i Monika Candy Pandas
Gość

Takie kotleciki to nam serwowała babcia na każde święto, które przyjeżdżałyśmy do niej w odwiedziny 😀

Kulinarne Inspiracje Futki
Gość

Pyszne! Zjadłabym z ogromną przyjemnością 🙂

Marta Langier
Gość

Świetne połączenie!!! Ja już też wykorzystałam w swoich daniach młodą kapustkę 🙂

Celiak w podróży
Gość

Bardzo apetycznie i wiosennie to wygląda, chyba też zrobię kapustkę niedługo 🙂

Oscar Fernandez
Gość

Thanks for writing such wonderful article. God bless you