
Kotlety siekane kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy to mama serwowała nam je na obiad w towarzystwie młodej kapusty lub surówki z
marchewki i jabłka oraz tłuczonymi ziemniakami z koperkiem i szczypiorkiem.
Kotlety z tego przepisu są soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Są też mniej kaloryczne niż tradycyjne kotlety schabowe.
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
2 jajka
1 kopiata łyżka gęstego jogurtu (najlepiej Greckiego)
1 płaska łyżka musztardy delikatesowej
3 łyżki mąki pszennej
Posiekana natka pietruszki
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Sposób wykonania:
Fileta myjemy i oczyszczamy z błonek i chrząstek. Kroimy w drobną kostkę.
W misce mieszamy jajka z jogurtem, musztardą i mąką.
Dodajemy posiekaną pietruszkę i pokrojone mięso. Dokładnie mieszamy .
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masa powinna przypominać w konsystencji ciasto na racuchy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręczniczka papierowego.
MŁODA KAPUSTA Z KOPERKIEM:
1 główka kapusty
1 duża marchewka
250 ml bulionu
1 łyżka oliwy lub masła
Pęczek koperku
2 łyżki soku z cytryny
Sposób wykonania:
Kapustę szatkujemy. Marchewkę obieramy i drobno siekamy. Wsypujemy do garnka, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem 20 min.
Dodajemy 1 łyżkę oliwy lub masła posiekany koperek oraz 2 łyżki soku z cytryny. Jeszcze chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem .
*Kotleciki proponuję serwować z młodymi ziemniaczkami !
Kotlety siekane z młodą kapustą
Składniki
Kotlety
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 jajka
- 1 kopiata łyżka gęstego jogurtu najlepiej Greckiego
- 1 płaska łyżka musztardy delikatesowej
- 3 łyżki mąki pszennej
- Posiekana natka pietruszki
- Sól pieprz
- Olej do smażenia
Młoda kapusta z marchewką
- 1 główka kapusty
- 1 duża marchewka
- 250 ml bulionu
- 1 łyżka oliwy lub masła
- Pęczek koperku
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób wykonania
Kotlety
- Fileta myjemy i oczyszczamy z błonek i chrząstek. Kroimy w drobną kostkę.
- W misce mieszamy jajka z jogurtem, musztardą i mąką.
- Dodajemy posiekaną pietruszkę i pokrojone mięso. Dokładnie mieszamy .
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masa powinna przypominać w konsystencji ciasto na racuchy.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor.
- Odsączamy z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręczniczka papierowego.
Młoda kapusta z marchewką
- Kapustę szatkujemy. Marchewkę obieramy i drobno siekamy. Wsypujemy do garnka, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem 20 min.
- Dodajemy 1 łyżkę oliwy lub masła posiekany koperek oraz 2 łyżki soku z cytryny. Jeszcze chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem .
- *Kotleciki proponuję serwować z młodymi ziemniaczkami !

Bardzo fajne placuszki 🙂
Lubię młodą kapustę, do tego kotleciki i mniamm ❤
Takie kotleciki to nam serwowała babcia na każde święto, które przyjeżdżałyśmy do niej w odwiedziny 😀
Pyszne! Zjadłabym z ogromną przyjemnością 🙂
Świetne połączenie!!! Ja już też wykorzystałam w swoich daniach młodą kapustkę 🙂
Bardzo apetycznie i wiosennie to wygląda, chyba też zrobię kapustkę niedługo 🙂
Thanks for writing such wonderful article. God bless you