Mini chałki śniadaniowe: mleczne bułeczki

Mleczne chałki drożdżowe.

 

Mleczne chałki na słodkie śniadanie !

Kilka składników, chwila czasu i trochę serca ♥
Tyle trzeba, żeby cieszyć się pysznym i świeżym pieczywem !
Trochę zdrowsze bo zamiast masła użyłam oleju lnianego…
Ale jeśli jesteście fanami maślanych wypieków to spokojnie możecie dodać masło 

 

 
Mleczne chałki drożdżowe.

 

Składniki:

 

Zaczyn:
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
½ szkl. mleka

 

Ciasto:
400 g mąki pszennej
½ szkl. mleka
3 żółtka
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
20 ml oleju lnianego

 

Przygotowanie:

 

1.Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C
2. Składniki na zaczyn mieszamy do rozpuszczenia drożdży, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10-15 min.
3. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn, mleko, rozkłócone żółtka, cukier (można dać więcej) , olej, na samym końcu dodajemy łyżeczkę soli.
4. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto , podsypując mąką (nie powinno kleić się do rąk).
5. Od razu przechodzimy do formowania bułek. Ciasto dzielimy na równe kawałki z każdego formujemy długi wałek, który dzielimy na 3 mniejsze. Następnie zaplatamy w warkocz zlepiając końce i chowając pod spód.
6. Chałki układamy na blaszce wyłożonej papierem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia na ok. 30-35 min.
7. Podrośnięte bułki smarujemy olejem , lub masłem
8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 20-25 min do zarumienienia.
9. Gotowe wypieki studzimy na kratce.
Mleczne chałki drożdżowe.
Oceń przepis !



Dodaj komentarz

Będzie mi bardzo miło jak zostawisz komentarz :)

  Subscribe  
Powiadom o

Close
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d bloggers like this: