SAŁATKA WIOSENNA

Nieodłącznie wiązała się z naszą tradycją Świąt
Wielkanocnych. Przepis wymyślony przez moją Mamę przed laty został przyjęty od
pierwszej degustacji. Sałatka wiosenna, bo tak została nazwana, jest prosta w
wykonaniu, nie wymaga wyszukanych składników. Połączenie użytych w niej
produktów i sosu powoduje, że ma naprawdę wyjątkowy smak, który mnie się
kojarzy ze śniadaniem wielkanocnym. Nie ma oczywiście przeciwwskazań, aby ją
jeść częściej niż tylko raz w roku
SKŁADNIKI:
2
ogórki zielone
1 pęczek
rzodkiewek
4 jajka
ugotowane na twardo
½
puszki groszku zielonego
1
pęczek cebulki dymki lub szczypiorku

SOS:
2 łyżki
gęstego jogurtu naturalnego
3 łyżki
majonezu
Sól,
pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:
1.Ogórki
obieramy ze skórki, przecinamy wzdłuż, następnie na połowę i kroimy na
półplasterki.
2. Rzodkiewki
myjemy i kroimy tak jak ogórki.
3. Jajka
kroimy w grubą kostkę.
4. Zieloną
cebulkę siekamy drobno.
5. Groszek
odsączamy z zalewy.
6. Wszystkie
składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
7. Przygotowujemy
sos następnie wylewamy na sałatkę i dokładnie mieszamy do połączenia
składników.
*Całość można udekorować posiekaną zieloną cebulką. Dla
wielbicieli bardziej wyrazistych smaków polecam dodać ok. 10 dag tartego sera
żółtego ( najlepiej gouda lub złoty mazur).

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

2
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Angelika i Monika Candy PandasIzaa Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Izaa
Gość

bardzo fajna ta sałatka

Angelika i Monika Candy Pandas
Gość

Zdecydowanie teraz takie sałatki będą się u nas pojawiały bardzo często na obiad 😀