Snickers bez pieczenia – mocno orzechowy !
Nasze młode pokolenie już tego nie pamięta, ale z opowieści wiem, że kiedyś furorę robiło mleko w proszku. Oczywiście nie tyle samo, co przygotowane z niego różnorodne pomysłowe ciasta bez pieczenia, przekładańce, nugaty czy najbardziej popularny piszinger.
Łącząc dawne klimaty z nowoczesnym smakiem Snickersa powstała domowa wersja słodkiego wafla. Koniecznie poczęstujcie mamę, tatę, babcię lub dziadka, będą mieć nie lada frajdę. Taki powrót do przeszłości.
Składniki:
1 opakowanie wafli kwadratowych
Herbatniki opakowanie 50 g
Orzechy ziemne solone 150 g
1 tabliczka czekolady deserowej
3 łyżeczki ciemnego kakao
Wierzch:
Polewa czekoladowa,
zmielone drobno orzechy ziemne do posypania ok. 30-40 g.
Masa baza składniki:
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
2 margaryny PALMA
2 cukry waniliowe
1 opakowanie mleka w proszku
1 pokruszony drobno wafel(zostaje nam 4 do przekładania)
Sposób wykonania:
1.Do garnka wlewamy mleko, dodajemy pokrojoną w kawałki margarynę, cukier oraz cukier waniliowy, doprowadzamy do zagotowania. Często mieszamy.
2. Zdejmujemy garnek z kuchenki, odstawiamy do wystygnięcia.
3. Wsypujemy opakowanie mleka w proszku, mieszamy, a najlepiej miksujemy, aby nie było grudek.
4. Dodajemy do masy pokruszony drobno 1 wafel, mieszamy już łyżką.
5. Rozdzielamy masę bazową po równo do 3 naczyń i postępujemy zgodnie z poniższymi wskazówkami.
MASA I:
Do 1/3 masy bazowej dodajemy 50 g pokruszonych drobno herbatników, dokładnie mieszamy łyżką.
MASA II:
1.Do 1/3 masy bazowej dodajemy 3 łyżeczki ciemnego kakao.
2. Czekoladę deserową siekamy drobno, wsypujemy do masy i całość mieszamy dokładnie.
MASA III:
Do 1/3 masy bazowej dodajemy 150 g orzechów ziemnych solonych, uprzednio posiekanych na drobniejsze kawałki. Mieszamy.
Każdą część wafla dociskamy lekko na równomiernie rozsmarowanej masie, robiąc tak z kolejnymi częściami wg wzoru. Tak złożony wafel przykrywamy papierem do pieczenia. Obciążamy deską oraz jakąś grubą książką. Wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godziny. Po wyjęciu dekorujemy polewą, posypujemy mielonymi orzechami. Ponownie wkładamy do lodówki, aby polewa zastygła. Gotowy wafel kroimy w kwadraty, trójkąty lub romby. Przechowujemy w zamykanych pojemnikach, w lodówce.
*Tak przygotowany Snickers śmiało może odegrać rolę wielkanocnego mazurka, wystarczy go udekorować, zrobić wzory i ozdobić bakaliami.
Wafel na bogato <3 porywam kawałek 🙂
Świetnie on wygląda 😀 I tak fajnie wyszło na tych waflach 😀 Czujemy, że nie mogłybyśmy się od niego oderwać 🙂
Oj tak , stanowczo za szybko znika 🙂
Pycha, na jednym kawałku raczej bym się nie zatrzymała 🙂