Wielkanocny żurek w chlebie

Przepis na wielkanocny żurek w chlebie

Żurek w chlebie – na Wielkanoc smakuje najlepiej ! 

 

Żurek to danie, które najbardziej kojarzy mi się z Wielkanocą, choć wiem że w niektórych domach serwowany jest też barszcz biały lub zupa chrzanowa. A u Was jaka zupa króluje na wielkanocnym stole ?

 

Czym różni się żurek od barszczu białego ?

 

Pierwsza różnica to zakwas. Żurek przygotowywany jest na zakwasie żytnim, natomiast barszcz biały robiony jest na zakwasie pszennym.
Druga różnica to sposób wykonania. Żurek gotowany jest zazwyczaj na Święconce, z dodatkiem kiełbasy, warzyw, ziemniaków oraz jajkiem. Natomiast barszcz biały dodatkowo zabielany jest śmietaną lub kwaśnym mlekiem. Ciężko jest podać więcej różnic. Zależnie od regionu dodatki i sposób wykonania jest inny. 

 

Wracając do mojego przepisu… Mój żurek w tym roku ugotowałam na wywarze warzywnym i zamiast n talerzu podałam go w podpieczonych i wydrążonych chlebkach. 

 

Przepis na wielkanocny żurek w chlebie.

 

BULION WARZYWNY:

 

Składniki :
2 duże marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 ząbek czosnku
2 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
1 kostka bulionowa
Sól

 

ŻUREK:

 

Składniki:
1 butelka żurku kiszonego
30 dag kiełbasy wiejskiej
4-5 jajek na twardo
1-2 łyżki chrzanu ze słoika
1 łyżeczka cukru
Sól, pieprz do smaku
Majeranek
Świeża zielona pietruszka

 

Sposób wykonania:

 

1. Gotujemy  bulion warzywny z podanych składników, marchew kroimy w grube talarki, pietruszkę i selera w większe kawałki. Bulion jest gotowy, kiedy warzywa są miękkie. Doprawiamy do smaku.
2. Wlewamy zakwas żurku, wcześniej dokładnie mieszając zawartość butelki.
3. Kiełbasę wiejską obieramy ze skórki, kroimy na grubsze plastry.  Rozgrzewamy patelnię i na jej suchej powierzchni przypiekamy kiełbasę z dwóch stron.
4. Do gotującego się żurku dodajemy podpieczoną kiełbasę oraz pokrojone w ćwiartki jajka na twardo.
5. Żurek doprawiamy cukrem, solą, pieprzem, dodajemy chrzan, 1 kopiatą łyżkę
majeranku i posiekaną zieloną pietruszkę.

*Sposób podania: Przygotowujemy chlebki, odcinamy wierzch, wydrążamy środek i podpiekamy je w piekarniku. Osobno gotujemy ziemniaki. Pokrojonego ziemniaka umieszczamy w chlebku, zalewamy gorącym żurkiem. Posypujemy odrobiną majeranku i dekorujemy gałązką świeżego oregano lub zieloną pietruszką. Przykrywamy chlebową pokrywką.

 

 

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

6
Dodaj komentarz

avatar
4 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
PatrycjaMarcepanowa kuchniaKulinarne Inspiracje FutkiAngelika i Monika Candy PandasGosia Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Gosia
Gość

klasyczne i baaardzo smaczne!

Angelika i Monika Candy Pandas
Gość

Domowy żurek to jest to <3 Już za nim tęsknimy, więc musimy mamie powiedzieć aby koniecznie jeszcze go zrobiła jak przyjedziemy ją odwiedzić 😀

Marcepanowa kuchnia
Gość

To koniecznie ! Ta zupa ma coś w sobie , a taka domowa najlepsza 😀

Kulinarne Inspiracje Futki
Gość

Prezentuje się niezwykle smakowicie 😀 Palce lizać! <3

Marcepanowa kuchnia
Gość

Dziękuje 🙂

Patrycja
Gość

Od jakiegoś czasu sama robię zakwas na żur. Polecam!