BEZGLUTENOWY BOCHENEK Z BAKALIAMI

Pieczenie chleba bezglutenowego to zawsze wyzwanie…
Rzadko sięgam po gotowe koncentraty ale czasem można się
nimi wspomóc zwłaszcza jeśli zależy nam na czasie i pewności że chleb się uda J
Moim ulubieńcem i tak pozostanie chleb z niepalonej kaszy
gryczanej i chleby na zakwasie , ale ten bochenek wyszedł genialny i na pewno
będzie częstym gościem na moim stole !
Chrupiąca skórka, a w smaku jak wiejski bochenek…
Spróbujcie koniecznie.

SKŁADNIKI:

200 g Koncentratu ciasta chleba kukurydzianego Celiko
200 g mąki owsianej
430 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki ziaren, suszonych owoców (żurawiny, rodzynek,
jagód goji)
1 łyżka oleju lnianego

 PRZYGOTOWANIE:

1. W misce łączymy suche składniki , następnie stopniowo
wlewamy ciepłą wodę. 2. Dodajemy olej i sól. Wyrabiamy ciasto mikserem ok. 4 min.
3. Przelewamy ciasto do natłuszczonej i wyłożonej
papierem do pieczenia formy (ja użyłam małej tortownicy). Przykrywamy
ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 min.
4. Podrośnięty chleb spryskujemy odrobiną wody, lub
smarujemy olejem (można też posypać ziarnami).
5. Pieczemy w 180 st. C ok. 50-55 min.
6. Upieczony chleb studzimy na kratce.

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

3
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
GabrielaAngelika i Monika Candy PandasMagda Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Magda
Gość

Nigdy nie piekłam bezglutenowego chleba, może pora, żeby spróbować 🙂

Angelika i Monika Candy Pandas
Gość

Taki domowy chlebek z masełkiem by się zjadło 😀