Bułki kajzerki: jak z piekarni

Bułki kajzerki
0 0 vote
Article Rating
Najlepsze bułki drożdżowe. Bułki kajzerki.
 

 

Bułki kajzerki – najlepszy przepis !

Bułki są trochę pracochłonne, ale warte pracy i cierpliwości. Niewątpliwie jedne z lepszych jakie ostatnio zrobiłam. Z pewnością zasmakują całej rodzinie. 

Domowe pieczywo nie ma sobie równych nie tylko w smaku ale też składzie. Niestety te sklepowe najczęściej pieczone są z ciasta głęboko mrożonego, z polepszaczami i spulchniaczami. Dlatego ze względów zdrowotnych polecam spróbować piec samemu lub wybierać pieczywo z dobrej piekarni. 

Aby uzyskać chrupiącą skórkę należy wstawić na dno piekarnika naczynie żaroodporne wypełnione wodą lub kostkami lodu. 

Podsumowując przepis na bułki kajzerki jest trochę pracochłonny ale naprawdę warto poczekać i na śniadanie raczyć się jeszcze ciepłą chrupiącą bułką ! 

Najlepsze bułki drożdżowe. Bułki kajzerki.

 

Składniki:

Zaczyn drożdżowy: 

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka wody
3 g suszonych drożdży
 
 

Ciasto właściwe:

Cały zaczyn
300 g mąki pszennej
3 g suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru lub miodu
80 ml lekko ciepłej wody
80 ml lekko ciepłego mleka
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki oleju lnianego (lub innego)
 
 

Sposób wykonania: 
 

W misce mieszamy składniki zaczynu (ciasto powinno mieć jednolitą i dość gęstą konsystencję).
Tak przygotowany zaczyn przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około godzinę w temperaturze pokojowej, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie wkładamy miskę do lodówki (ja robię to wieczorem) na ok. 12 godzin.

Następnego dnia do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier lub miód,  zaczyn, mleko, wodę i olej, na koniec dodajemy sól. 
Wyrabiamy ciasto (powinno być gładkie i sprężyste, w razie potrzeby można podsypać mąką).
Z gotowego ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę. 
Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części i formujemy bułki.
7. Układamy je w równych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st.C, a na dno piekarnika wkładamy kilka kostek lodu, żeby go zaparować (można też umieścić na dnie naczynie żaroodporne z wodą).
Bułki pieczemy przez 12 – 15 minut, aż wyrosną, a wierzch się zarumieni. 
 
 

Udanych wypieków ! 

Zobacz też inne przepisy
na chleby i bułki !

Instagram marcepanowa_

Bułki kajzerki: jak z piekarni

Najlepsze nocne bułeczki. Puszyste i chrupiące, idealne na śniadanie !
Kategorie: Pieczywo
Kuchnia: Polska
Tagi: bułki
Czas przygotowania: 1 day
Cook Time: 20 minutes
Całkowity czas: 1 day 20 minutes
Ilość porcji: 8 bułek
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

Zaczyn drożdżowy

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 3 g suszonych drożdży

Ciasto właściwe

  • Cały zaczyn
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • 80 ml lekko ciepłej wody
  • 80 ml lekko ciepłego mleka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju lnianego lub innego

Sposób wykonania

  • W misce mieszamy składniki zaczynu (ciasto powinno mieć jednolitą i dość gęstą konsystencję).
  • Tak przygotowany zaczyn przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około godzinę w temperaturze pokojowej, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie wkładamy miskę do lodówki (ja robię to wieczorem) na ok. 12 godzin.
  • Następnego dnia do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier lub miód, zaczyn, mleko, wodę i olej, na koniec dodajemy sól.
  • Wyrabiamy ciasto (powinno być gładkie i sprężyste, w razie potrzeby można podsypać mąką).
  • Z gotowego ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części i formujemy bułki.
  • Układamy je w równych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st.C, a na dno piekarnika wkładamy kilka kostek lodu, żeby go zaparować (można też umieścić na dnie naczynie żaroodporne z wodą).
  • Bułki pieczemy przez 12 – 15 minut, aż wyrosną, a wierzch się zarumieni.
0 0 vote
Article Rating

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

Subscribe
Powiadom o
guest
18 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa
2 lat temu

idealne!

Angelika i Monika Candy Pandas

Taka domowa bułeczka posmarowana masełkiem to jest miazga <3

Ewa Najdowska
2 lat temu

czy można zarobione już ciasto zamrozić?

Słodko Słodka
2 lat temu

Piękne jak malowane 🙂

Kasia
1 rok temu

Lubię sama robić pieczywo. Te bułki wyglądają pysznie 😉

Agata
Agata
6 miesięcy temu

Czy można użyć świeżych drożdży?

Olcia
Olcia
5 miesięcy temu

Witam, mam pytanko czy ten zaczyn może stać dłużej niż 12 godzin?
Pozdrawiam

Elwira
Elwira
4 miesięcy temu

Witam, piekłam góra – dół bez termoobiegu, bardzo długo nie mógł się zarumienić dół, pewnie dlatego że na dole miska z wodą. Może lepiej piec z termoobiegiem?.. Boję się że będą trochę suche przez to długie pieczenie. Zobaczymy… Pachną jak kajzerki 🙂

Paweł
Paweł
3 miesięcy temu

Jak wygląda możliwość mrożenia już uformowanych bułeczek? Można je zamrozić i potem wyjąć tylko tyle ile danego dnia chcemy upiec?

Mirka
Mirka
3 miesięcy temu

Nareszcie bez jajka, długo szukałam. Pyszne