Bułki kajzerki: jak z piekarni

 

Bułki kajzerki – najlepszy przepis !

 

Co najbardziej lubię piekąc chleby i bułki ? Ten zniewalający zapach unoszący się w całym domu… Odkąd zaczęłam piec domowe pieczywo, rzadko kupuję w sklepie jak już to w sprawdzonej piekarni. Ale to i tak nie to samo jak własnoręcznie wykonane.
Przepis na bułki kajzerki jest trochę pracochłonny ale naprawdę warto poczekać 😉
I na śniadanie raczyć się jeszcze ciepłym i chrupiącym pieczywem ! 

 

 

Składniki:

Zaczyn drożdżowy: 

 

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka wody
3 g suszonych drożdży

 

Ciasto właściwe:

 

Cały zaczyn
300 g mąki pszennej
3 g suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru lub miodu
80 ml lekko ciepłej wody
80 ml lekko ciepłego mleka
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki oleju lnianego (lub innego)

 

Sposób wykonania: 

 

1. W misce mieszamy składniki zaczynu (ciasto powinno mieć jednolitą i dość gęstą konsystencję).
2. Tak przygotowany zaczyn przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około godzinę w temperaturze pokojowej, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie wkładamy miskę do lodówki (ja robię to wieczorem) na ok. 12 godzin.
3. Następnego dnia do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier lub miód,  zaczyn, mleko, wodę i olej, na koniec dodajemy sól. 
4. Wyrabiamy ciasto (powinno być gładkie i sprężyste, w razie potrzeby można podsypać mąką).
5. Z gotowego ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę. 
6. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części i formujemy bułki.
7. Układamy je w równych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
8. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st.C, a na dno piekarnika wkładamy kilka kostek lodu, żeby go zaparować (można też umieścić na dnie naczynie żaroodporne z wodą).
9. Bułki pieczemy przez 12 – 15 minut, aż wyrosną, a wierzch się zarumieni. 

 

Udanych wypieków ! 

 

Udostępnij post
error

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

9
Dodaj komentarz

avatar

5 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Marcepanowa kuchniaKasia Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Izaa
Gość

idealne!

Angelika i Monika Candy Pandas
Gość

Taka domowa bułeczka posmarowana masełkiem to jest miazga <3

Ewa Najdowska
Gość

czy można zarobione już ciasto zamrozić?

Słodko Słodka
Gość

Piękne jak malowane 🙂

Kasia
Gość

Lubię sama robić pieczywo. Te bułki wyglądają pysznie 😉