Zupa krem z zielonego groszku

Przepis na pyszną zupę krem z zielonego groszku z mleczkiem kokosowym.
Zupa krem z zielonego groszku. Wegańska, bezglutenowa.
 

Zupa krem z zielonego groszku, nie tylko ma piękny zielony kolor ale też pyszny słodki smak. 

Do zrobienia tej zupy można użyć świeżego, mrożonego lub cukrowego groszku. Zupę ugotowałam na wcześniej zrobionym bulionie warzywnym, ale można użyć też kostki bulionowej. Na koniec podałam zupę z kleksem mleczka kokosowego, ale w wersji niewegańskiej można użyć jogurtu lub śmietany. Do takiej zupy idealnie pasują też grzanki i świeży tymianek. Ja tym razem podałam ją z plasterkami chrupiącej rzodkiewki. Taki słodki i orzeźwiający krem może być serwowany i na zimno i na ciepło. 

Warto wspomnieć też o właściwościach zdrowotnych zielonego groszku. Zawiera on szereg witamin w tym witamin z grupy B, wit. C, E, A i K, oraz minerałów, błonnika i białka. Poniżej dodaje grafikę, na której wypisałam najważniejsze informacje na temat groszku. 
 
 
 
 

Zupa krem z zielonego groszku

Szybka i lekka zupa krem z zielonego groszku. Pyszna na ciepło i na zimno.
Kategorie: Zupa
Kuchnia: Bezglutenowa, Fit, Wegańska
Tagi: zupa krem
Czas przygotowania: 30 minutes
Cook Time: 15 minutes
Całkowity czas: 45 minutes
Ilość porcji: 3 osoby
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

  • 400-450 g mrożonego zielonego groszku
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • świeży lub suszony tymianek
  • sól, pieprz
  • mleczko kokosowe

Sposób wykonania

  • Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na niej rozmrożony groszek z tymiankiem.
  • Przekładamy groszek do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 15 min.
  • Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą soli. Całość miksujemy na gładki krem.

Składniki:

400-450 g mrożonego lub świeżego zielonego groszku

400 ml bulionu warzywnego

łyżka oleju kokosowego

świeży lub suszony tymianek

szczypta cukru

sól i pieprz do smaku
mleczko kokosowe
plasterki rzodkiewek, mięta lub tymianek 

 

 

Sposób wykonania: 

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na niej rozmrożony groszek z tymiankiem. Przekładamy groszek do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 15 min. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą soli. Całość miksujemy na gładki krem.

 

Ja zupę podałam z odrobiną mleka migdałowego i plastrami rzodkiewki. Mleko roślinne można zamienić na np. jogurt, czy śmietanę.

Krem z groszku pysznie smakuje też udekorowany listkami świeżej mięty lub tymianku.

 

 

Zupa krem z zielonego groszku z pewnością zasmakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. W okresie letnim orzeźwi w upalne dni i dostarczy cennych witamin ! 

Instagram marcepanowa_

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

3
Dodaj komentarz

avatar

1 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
GabrielaAngelika i Monika Candy Pandas Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Angelika i Monika Candy Pandas
Gość

Gdzie kupiłaś mrożony groszek? Bo już od jakiegoś czasu szukamy go po sklepach i nie możemy znaleźć :/

Angelika i Monika Candy Pandas
Gość

Dzięki tylko szkoda, że tesco nie mamy w pobliżu xD