GOŁĄBKI Z MIĘSEM I KASZĄ GRYCZANĄ

Pożywne i pyszne gołąbki z moją ulubioną kaszą gryczaną
białą, zawinięte w liście kapusty pekińskiej ! 
Najlepiej smakują polane domowej
roboty sosem pomidorowym lub grzybowym.

SKŁADNIKI:
2 woreczki kaszy gryczanej białej
1 opakowanie drobiowego mięsa mielonego
6 pieczarek
1 pomidor malinowy
Oliwa lub olej
Suszony lubczyk,
sól, pieprz
liście z kapusty pekińskiej
(można użyć kapusty młodej
lub włoskiej)




PRZYGOTOWANIE:
1.Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie, ok.15-18
min.
2.Naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi kapusty.
3. Mięso mielone podsmażamy na odrobinie oliwy lub oleju.
Dodajemy sparzonego i pokrojonego pomidora oraz drobno posiekane pieczarki.
Doprawiamy lubczykiem solą i pieprzem.
4. Na koniec wsypujemy na patelnie ugotowaną kaszę i
mieszamy.
5. Farsz nakładamy na liście kapusty i zwijamy gołąbki.
6. Układamy je ciasno w naczyniu. Całość podlewamy
bulionem a na wierzchu układamy liście kapusty. Naczynie przykrywamy pokrywką.
7. Tak przygotowane danie zapiekamy w piekarniku w 180
st. C ok. 40 min.
Udostępnij post
error

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

1
Dodaj komentarz

avatar

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Angelika i Monika Candy Pandas Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Angelika i Monika Candy Pandas
Gość

Ostatnio wyrzyscy nam robią smaka na gołąbki 😀 MY uwielbiamy miks kaszy gryczanej z komosą ryżową 😉