LEKKI CHŁODNIK Z BOTWINKI

Doskonały posiłek na upalne dni ! Pyszny i
zdrowy chłodnik nie tylko dla fanów słodkiej botwinki 🙂
 
SKŁADNIKI:
500 ml jogurtu
500 ml kefiru
2 pęczki botwinki
1 pęczek rzodkiewki
1 łyżeczka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
0.5 pęczka koperku
sól, pieprz

*W wersji wegańskiej : mleko kokosowe/ jogurt sojowy

SPOSÓB WYKONANIA:
1. Czosnek cebulkę siekamy.
2. Buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Łodyżki drobno kroimy.

3. Na patelni rozgrzewamy masło lub olej i podsmażamy cebulę z czosnkiem, a
następnie dodajemy starte buraki i pokrojone łodyżki. Krótko smażymy ok. 5-10
min. Ściągamy z ognia i studzimy.

4. Rzodkiewki ścieramy na tarce, a koperek siekamy.
5. W misce mieszamy jogurt z kefirem, dodajemy ostudzoną botwinkę, koperek, i
rzodkiewkę. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Angelika i Monika Candy Pandas Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Angelika i Monika Candy Pandas
Gość

Mamy ogromną słabość do takich chłodników <3