Ciasto drożdżowe z malinami: bezglutenowe

Ciasto drożdżowe bezglutenowe z malinami i kokosem.

Ciasto drożdżowe – moje ulubione !

Ciasto drożdżowe z malinami i kokosem bez glutenu jajek i nabiału. Muszę przyznać, że to jedno z lepszy bezglutenowy ciast jakie jadłam ! 
Rzadko robię ciasto tylko dla siebie, ale ostatnio chodziło za mną coś słodkiego.
Też tak macie ? Drożdżówki i ciasta drożdżowe to zdecydowanie mój smak dzieciństwa, zwłaszcza takie z dodatkiem owoców. 

 

Ciasto drożdżowe bezglutenowe z malinami i kokosem.

 

Składniki:


150 g mąki kukurydzianej

150 g mąki ryżowej

150 g mąki ziemniaczanej

30 g świeżych drożdży

¾ szkl. ksylitolu (można dać mniej lub więcej)

50 ml oleju kokosowego lub innego

200-250 ml mleka roślinnego (użyłam migdałowego)

Świeże maliny

 

 

Sposób wykonania:

1. Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy kilka łyżek ciepłego mleka i 1 łyżeczkę cukru. Przykrywamy ściereczką na ok. 10 min, aż drożdże zaczną się pienić.

2. Mąki przesiewamy i mieszamy z cukrem robiąc pośrodku dołek. Wlewamy zaczyn do zagłębienia, mieszamy drewnianą łyżką. Dolewamy lekko ciepłe mleko, ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy olej. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy, przykrywamy i zostawiamy do podrośnięcia.

3. Piekarnik nagrzewamy do 180 st . C

4. Na wierzchu ciasta układamy maliny, całość posypujemy kokosem lub np. płatkami migdałów.

5. Pieczemy ok. 35-40 min.

 

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Angelika i Monika Candy Pandas Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Angelika i Monika Candy Pandas
Gość

No pięknie wyszło <3 Do tego szklanka chłodnego napoju ryżowego i jesteśmy w raju 😀