DŻEM JABŁKOWY Z CYNAMONEM

Pyszny domowy dżem jabłkowy przepisu mojej cioci
Idealny dodatek do naleśników, placków czy ciast !
Często wyjadany łyżeczką ze słoika bez dodatków 😄
PS:Już wkrótce kolejne przepisy na domowe przetwory !
SKŁADNIKI:
1 kg jabłek (waga po pokrojeniu)
1 szklanka cukru (zależy od tego jakich jabłek używamy)
1 łyżeczka cynamonu
SPOSÓB WYKONANIA:
1.Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do
garnka, zasypujemy cukrem i zostawiamy na noc.
2. Na drugi dzień jabłka gotujemy na małym ogniu z
dodatkiem korzennych przypraw. Mieszamy co jakiś czas aby jabłka się nie
przypaliły, do momentu aż cukier się rozpuści, a masa zrobi się bardzo gęsta.
3.  Gorące jabłka
nakładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Odwracamy do góry dnem do
słoiczków i zakręcamy . Odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.

 

Udostępnij post
error

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

2
Dodaj komentarz

avatar

1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
GabrielaAngelika i Monika Candy Pandas Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Angelika i Monika Candy Pandas
Gość

Jak jabłka to koniecznie dużo cynamonu <3