PLACUSZKI ŚNIADANIOWE Z BORÓWKAMI

Śniadania wcale nie muszą być nudne, a ich przygotowanie długie i trudne !
Puszyste i sycące placuszki idealnie komponują się ze świeżymi owocami lub domowym dżemem ☺

SKŁADNIKI:
130 gramów mąki
150 ml mleka
30 gramów cukru
1 jajko
25 gramów masła
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania :
1. W małym rondelku roztapiamy masło i zostawiamy do
przestygnięcia.
2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i stopniowo
wlewamy mleko i przestudzone masło. Na koniec dodajemy żółtko i dokładnie
miksujemy.
3. Białko ubijamy ze szczyptą soli, a następnie dodajemy do ciasta delikatnie
mieszając za pomocą łyżki
4. Gotowe ciasto przykrywamy folią i odstawiamy na 15 min do lodówki.
5. W międzyczasie myjemy borówki (można pokroić też truskawki, banana, czy inne
owoce)
6. Patelnię smarujemy odrobiną masła. Na rozgrzaną patelnie wlewamy partę
ciasta tworząc małe krążki o średnicy ok. 10 cm. Smażymy z obu stron ok. 2 min
(obracamy je kiedy na powierzchni pojawią się małe pęcherzyki powietrza).
7. Gotowe placki przekładamy na talerz, układamy jeden na drugim posypujemy
cukrem pudrem i dekorujemy owocami

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

2
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
KawamakAngelika i Monika Candy Pandas Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Angelika i Monika Candy Pandas
Gość

Jesteśmy miłośniczkami placuszków, szczególnie w weekendowe poranki 😀

Kawamak
Gość

Takie śniadanka są najlepsze :). Szczególnie dzieciaki się cieszą.