Ekspresowe powidła śliwkowe

Ekspresowe powidła śliwkowe bez dodatku cukru. Przepis do
wykonania w thermomixie.
Składniki:
2 kg bardzo dojrzałych i słodkich śliwek (najlepiej
węgierek)
1 łyżeczka cynamonu
1.Śliwki myjemy, tniemy na połówki i wyjmujemy pestki. Owoce wsypujemy do naczynia miksującego i nastawiamy 10 sek/ obr. 6

2. Dodajemy cynamon, na pokrywce umieszczamy koszyczek,
gotujemy 60 min/ obroty 2

3. Po upływie czasu nastawiamy na kolejne 60 min.
4. Gotowe powidła przelewamy do wyparzonych słoików i
stawiamy do góry dnem. 
5. Przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków,
stawiamy do góry dnem na 15 minut
*PASTERYZACJA:
Gorące słoiki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 st. C  piekarnik
nagrzewamy do 120 st. C i wkładamy do niego słoiki z powidłami na ok. 20 min.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim słoiczki do wystygnięcia.
Ustawiamy do góry dnem w celu sprawdzenia czy są szczelnie zamknięte (wieczko
powinno być wklęsłe)

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

2
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Lena
Gość

smakowite 🙂

Angelika i Monika Candy Pandas
Gość

My najbardziej lubimy takie tradycyjne mocno wysmażone powidła w które jak włoży się łyżeczkę to nie opadnie xD