Sernik na spodzie brownie – duet idealny !
Czasem tak bywa… niespodziewani goście, niedzielna zachcianka… Tak powstał pyszny sernik brownie z brzoskwiniami. Aksamitny sernik, czekoladowy spód i składające się z d
Rodzina zadowolona, goście uśmiechnięci, ciasto zjedzone – czego chcieć więcej ? 😉
Ciasto:
160 g masła
½ szklanki cukru
6 łyżek wody
2 łyżki kakao
3 jajka
1 szklanka mąki
1 łyżeczka(kopiata) proszku do pieczenia
Masa:
1 kg sera białego (z wiaderka)
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 torebka cukru waniliowego
60 g budyniu waniliowego
30 g mąki kartoflanej
1 puszka brzoskwiń
Sposób wykonania:
Ciasto czekoladowe:
Miękkie masło, cukier, wodę i kakao gotujemy na małym ogniu, aż składniki się połączą. Odstawiamy do wystudzenia.
Ubijamy pianę z 4 białek ze szczyptą soli.
Do masy dodajemy żółtka, mieszamy drewnianą łyżką. Następnie na przemian dodajemy po 2 łyżki mąki przesianej z proszkiem do pieczenia i ubitej piany. Delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto ma strukturę lekko lejącą.
Formę na ciasto /standardowa brytfanka/ lekko smarujemy tłuszczem, wykładamy spód papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i wyrównujemy łyżką.
Masa serowa:
Twaróg z wiaderka miksujemy z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym, budyniem oraz mąką kartoflaną.
Wylewamy sernik delikatnie na ciasto. *Sernik ma dość płynną konsystencję, nie należy się tym przejmować, pod wpływem pieczenia ciasto urośnie, zgęstnieje, a co najważniejsze po upieczeniu niewiele opadnie.
Wyrównujemy. Układamy brzoskwinie odsączone z zalewy i pokrojone w plastry.
Wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C.
Pieczemy przez ok. 1 godziny.
Połączenie dwóch najlepszych ciast to jest to 😀 Brzoskwinie też tutaj muszą pysznie pasować 😀
Ciasto wyszło pyszne polecam 😀 Pozdrawiam cieplutko ♥