Szarlotka z bezową pianką

0 0 vote
Article Rating
 

Szarlotka to zdecydowanie moje ulubione ciasto ! Ale tylko domowa i ze sprawdzonego przepisu.

Tradycyjna szarlotka u nas w domu zawsze jest robiona na kruchym cieście z dodatkiem smalcu, warstwy tartych jabłek i piany z białek. Mimo, że przepis odtworzony krok po kroku z zeszytu mamy, to jej ciasto zawsze smakuje mi bardziej ! To chyba taka matczyna magia ♥

 
Dodam, że ta szarlotka to prawdziwa uczta dla oka i podniebienia !
A do szarlotki obowiązkowo pyszna herbata lub ulubiona kawa 😊


 

SKŁADNIKI SZARLOTKI :

 

CIASTO KRUCHE

3 szkl. mąki pszennej (450g)
1/3 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody
250 g margaryny
50 g smalcu
5 żółtek
Szczypta soli
 
PRZYGOTOWANIE:
Do miski(lub na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę. Następnie dodajemy kawałki margaryny i smalcu, siekamy a następnie rozcieramy palcami aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy żółtka, zagniatamy ciasto do połączenia wszystkich składników. Formujemy 5 kulek podobnego rozmiaru i wkładamy na folii do zamrażarki( na około 30-40 min.)
 

 

JABŁKA:

1 kg jabłek (szara reneta)
400 g gruszek
¼ szklanki cukru
1 kisiel morelowy(lub cytrynowy)
1 łyżeczka cynamonu
 
PRZYGOTOWANIE:
Jabłka i gruszki obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne, dopiero ważymy. Następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wsypujemy cukier, kisiel morelowy i cynamon, następnie dobrze mieszamy.

 

 

BEZA

5 białek
2/3 szklanki cukru
2 łyżki mąki kartoflanej
Szczypta soli
 
PRZYGOTOWANIE:
Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier, ubijamy jeszcze chwilę, aby grudki cukru się rozpuściły. Dodajemy mąkę kartoflaną i miksujemy.
 

 

PRZYGOTOWANIE SZARLOTKI:

1. Prostokątną brytfankę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia
2. Z zamrażalnika wyciągamy kulki ciasta. Ścieramy 3 z nich na dno formy na tarce o grubych oczkach. Rozprowadzamy ciasto równomiernie.
3. Na ciasto wykładamy masę jabłkową, wyrównujemy.
4. Na jabłka wykładamy bezę, delikatnie rozprowadzamy na całości.
5. Na koniec ścieramy 2 pozostałe kulki ciasta na tarce o grubych oczkach, tak, aby było jak najmniej prześwitów białej bezy.
6. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Pieczemy około 35 minut.
7. Po wystygnięciu ciasta, posypujemy wierzch cukrem pudrem.
0 0 vote
Article Rating

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kinga
2 lat temu

Świetny pomysł! 🙂
Zapraszam na mojego bloga! 🙂

Candy Pandas
2 lat temu

Szarlotka to nasze ulubione ciasto zaraz po serniku <3

Magda
2 lat temu

Uwielbiam szarlotkę, chętnie się skuszę na kawałek 🙂