Czekoladowy murzynek – ciasto idealne !
Przepisy na makowce, serniki i pierniki opanowały już internet !
A jak Wasze przygotowania do Świąt ?
Składniki:
2/3 szkl. Mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
85 g miękkiego masła
2 jajka
100 g jogurtu naturalnego
2-3 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
Sposób wykonania:
1. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą jasną masę.
2. Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując.
3. Mąkę przesiewamy z kakao, proszkiem i sodą. Dodajemy partiami do masy. Miksujemy. Pod koniec dolewamy jogurt. Dokładnie mieszamy.
4. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto .
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C, pieczemy ok 35 min (do suchego patyczka).
6. Kiedy ciasto wystygnie przekrawamy je wzdłuż na dwie części. Jedną smarujemy dżemem (użyłam wiśniowego z kawałkami owoców) i przykrywamy drugą.
7. Całość polewamy polewą czekoladową (1/2 tabliczki czekolady, łyżka masła, 1-2 łyżki mleka), posypujemy płatkami migdałów.
Ten dżem przebiegający przez środek ciasta wygląda apetycznie! 🙂
Uwielbiamy połączenie czekoladowych smaków z wiśnią 😀
Wyglada bardzo pysznie.Jaka wielkosc blaszki Pani uzyla.
Dziękuje 🙂 Ja użyłam szerszej formy keksowej 30×16 cm , ale spokojnie można zrobić w tradycyjnej keksówce. Pozdrawiam
mąki 2 lub 3 szklanki?
Nie, nie 2/3 szklanki
Dziekuję wyszło wspaniale uczta dla podniebienia pozdrawiam
Uwielbiam ciasta czekoladowe! Twoje wygląda naprawdę smakowicie 🙂
Bardzo dziękuję, to tak jak ja 🙂 Pozdrawiam !