Czekoladowy murzynek z wiśniami

0 0 vote
Article Rating
 
 

Czekoladowy murzynek – ciasto idealne  !


Przepisy na makowce, serniki i pierniki opanowały już internet !
Więc u mnie coś innego ale równie smacznego 😃
 
Czekoladowy murzynek na święta to moja pozycja obowiązkowa. Wilgotny, przełożony dżemem wiśniowym, oblany domową polewą i posypany migdałami…
Poezja !

A jak Wasze przygotowania do Świąt ? 

 

 

Składniki:

2/3 szkl. Mąki tortowej

1/2 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

85 g miękkiego masła

2 jajka

100 g jogurtu naturalnego

2-3 łyżki kakao

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody

 

Sposób wykonania:

1. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą jasną masę.

2. Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując.

3. Mąkę przesiewamy z kakao, proszkiem i sodą. Dodajemy partiami do masy. Miksujemy. Pod koniec dolewamy jogurt. Dokładnie mieszamy.

4. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto .

5. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C, pieczemy ok 35 min (do suchego patyczka).

6. Kiedy ciasto wystygnie przekrawamy je wzdłuż na dwie części. Jedną smarujemy dżemem (użyłam wiśniowego z kawałkami owoców) i przykrywamy drugą.

7. Całość polewamy polewą czekoladową (1/2 tabliczki czekolady, łyżka masła, 1-2 łyżki mleka), posypujemy płatkami migdałów.

 

0 0 vote
Article Rating

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Konesso
1 rok temu

Ten dżem przebiegający przez środek ciasta wygląda apetycznie! 🙂

Candy Pandas
1 rok temu

Uwielbiamy połączenie czekoladowych smaków z wiśnią 😀

Anonimowy
Anonimowy
1 rok temu

Wyglada bardzo pysznie.Jaka wielkosc blaszki Pani uzyla.

Unknown
1 rok temu

mąki 2 lub 3 szklanki?

Unknown
1 rok temu
Reply to  Unknown

Dziekuję wyszło wspaniale uczta dla podniebienia pozdrawiam

Beata
1 rok temu

Uwielbiam ciasta czekoladowe! Twoje wygląda naprawdę smakowicie 🙂