Pasta z buraka i słonecznika

Pasta z buraka i słonecznika – połączenie idealne !

Prosta do wykonania, z minimalną ilością składników a jednocześnie pyszna pasta na bazie buraka i słonecznika.
Idealna na kanapki jak i do wyjadania prosto z miseczki lub maczania w niej krakersów, chipsów, nachos. Pasta z buraka to zdrowy dodatek i urozmaicenie diety. Połączenie naprawdę pyszne !

Zacznijmy zdrowo z pozytywnym nastawieniem !

 

BURAKI:

źródło kwasu foliowego, witamin B6, B12, A i C, a także żelaza, wapnia, magnezu i potasu

 

SŁONECZNIK:

bogaty w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Źródło witamin z grupy B, witaminy E oraz A i D oraz cynk, żelazo, potas i wapń.
Prawdziwa bomba odżywcza wspierająca odporność i układ krwionośny (polecana również w okresie przeziębieniowym)  💪

Pasta z buraka i słonecznika. Prosta, zdrowa i pyszna pasta na kanapki.

Składniki:

3-4 buraki
1 kopiata łyżka słonecznika
2-3 łyżki gęstego jogurtu
sól, pieprz do smaku

 

Sposób wykonania :

Buraki kroimy w ćwiartki, wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 20-25 min. Przestudzone buraki obieramy i wrzucamy do blendera. Dodajemy 2-3 łyżki gęstego jogurtu, kopiatą łyżkę słonecznika, doprawiamy solą i pieprzem. 

Udostępnij post
error

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

2
Dodaj komentarz

avatar

2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Pełnia SmakówCandy Pandas Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Candy Pandas
Gość

Bardzo lubimy warzywne pasty 🙂 Ta z buraka jest w naszym guście 🙂

Pełnia Smaków
Gość

Uwielbiamy takie pasty, pyszności 🙂