Pieczywo bezglutenowe

W sklepach można dostać pieczywo bezglutenowe, pojawia się ono w coraz większej liczbie sklepów, jednak kupne pieczywo nie smakuje tak samo. Kupny chleb bezglutenowy jest suchy i bez smaku, taki trochę nijaki. W dodatku zawiera on mnóstwo konserwantów, aby jak najdłużej zachował swoją świeżość. Świadomość alergii pokarmowych związanych z glutenem jest w społeczeństwie coraz większa. Tego białka bowiem unikają już nie tylko osoby chore na celiakię, ale również chcące pozbyć się nieprzyjemnych dolegliwości trawiennych lub chronicznego zmęczenia – częstego objawu nawet przy niskiej nietolerancji glutenu. Na pieczywo bezglutenowe przepis może być naprawdę prosty. Chleb z tego przepisu nie wymaga wyrabiania i smakuje wyśmienicie!

Pieczywo bezglutenowe przepis

Składniki:

– 250 g mąki gryczanej
– 150 g mąki ryżowej
– 100 g mąki kukurydzianej
– 8 g drożdży instant
– 2 łyżki siemienia lnianego
– ½ szklanki pestek dyni
– płaska łyżka soli
– czubata łyżka cukru
– 550-600 ml lub więcej, jeśli to konieczne lekko ciepłej wody.

Wykonanie:

1. Suche składniki dokładnie mieszamy. Dolewamy wodę: najpierw 500ml i dolewamy stopniowo więcej, jeśli składniki nie chcą się połaczyć. Mieszamy łyżką do uzyskania gładkiej masy bez grudek.

2. Przykrywamy kuchennym ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości – na około 30 minut.

3. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Można dodatkowo posmarować ją olejem, łatwiej potem odejdzie chleb od papieru. Przekładamy do niej ciasto i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia – również na około 30 minut.

4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 st. Celsjusza. Wstawiamy chleb i pieczemy go 50 minut na funkcji grzałki góra-dół. Jeśli chleb za szybko się rumieni kładziemy na wierzch folię aluminiową.

5. Następnie chleb wyciągamy z foremki i dopiekamy jeszcze około 10 minut.

6. Studzimy na kratce do pieczenia.

Pieczywo bez glutenu – jakich mąk użyć?

Rezygnacja z produktów pszenicznych, żytnich i jęczmiennych nie oznacza jednak, że osoby chore na celiakię, alergię lub nadwrażliwość na gluten są zmuszone zupełnie zrezygnować z jedzenia chleba. Na rynku jest bowiem dostępne bezglutenowe pieczywo oznaczone ogólnoeuropejskim znakiem Przekreślonego Kłosa,  gwarantuje on 100% bezpieczeństwa danych produktów.

Pieczywo bezglutenowe można wypiekać z następujących mąk i mieszanek tych mąk:

– ryżowej,
– gryczanej,
– kukurydzianej,
– migdałowej,
– kokosowej,
– sojowej,
– amarantusowej,
– z ciecierzycy,
– jaglanej,
– z komosy ryżowej,
– z tapioki.

Warto wiedzieć również, że wiele produktów bezpiecznych dla osób z nietolerancją na gluten nie zawiera również innych częstych alergenów – laktozy, białka jaja kurzego lub soi.