Sernik z kaszą manną i rodzynkami

Tegoroczny hit świąteczny ! 

Puszysty, rozpływający się w ustach sernik z delikatnie wyczuwalną kaszą manną i rodzynkami …

Przepis na masę serową z grysikiem znalazłam na blogu:  „Z cukrem pudrem”, na którym znajdziecie przepisy na inne cudowne i oryginalne wypieki !

SKŁADNIKI:
MASA SEROWA:

1,5 kg sera białego 
(ja użyłam 1 kg sera z wiaderka i 500 g sera białego
wiejskiego zmielonego)
1 szkl. cukru
3-4 łyżki cukru waniliowego
(w zależności jak słodki sernik lubicie)
1 szkl. kaszy manny
250 g masła
8 jajek
2 garści rodzynek
 
CIASTO KRUCHE
3 szklanki mąki pszennej (450g)
1/3 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
½ łyżeczki sody
250 g margaryny (lub masła) 
50 g smalcu
5 żółtek
Szczypta soli
 
Do miski (lub na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę. Następnie dodajemy kawałki margaryny i smalcu, siekamy a następnie rozcieramy palcami aż powstanie drobna kruszonka.
Dodajemy żółtka, zagniatamy ciasto do połączenia wszystkich składników. Formujemy kulę i wkładamy na chwilę do lodówki. 
 

SERNIK:

Wszystkie składniki wyjmujemy wcześniej z lodówki (ważne, żeby ser i jajka miały temp. pokojową). Jeśli używacie sera białego w kostce, wcześniej zależy go zmielić w mikserze albo maszynce do mięsa. Rodzynki namaczamy (zalewamy wrzątkiem), odcedzamy. Posypujemy mąką i
mieszamy. Masło podgrzewamy do roztopienia. Zostawiamy do przestygnięcia.
8 żółtek i 3 białka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po łyżce sera cały czas miksując na wolnych obrotach. Dodajemy przestudzone masło. Na koniec dodajemy kaszę mannę i miksujemy do połączenia się składników. Pozostałe 3 białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy. Wsypujemy przygotowane wcześniej rodzynki. Ponownie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 160 st. C. (góra-dół).
Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Kruche ciasto ugniatamy dłońmi na dnie. Następnie wylewamy masę serową. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Po ok. 30-35 min. zwiększamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy kolejne 30 min. 

 
Cenne rady:
*Ja pod sam koniec włączyłam tryb sam dół, ponieważ wierzch zaczął się za bardzo przypiekać. Można też przykryć wierzch ciasta folią aluminiową. 
**Sernik urośnie, ale po wystygnięciu lekko opadnie. 
*** Ciasto najlepiej studzić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych
drzwiczkach. 
****Gotowy sernik posypałam cukrem pudrem, można również polać białą lub ciemną polewą 
 
SERNIK GRYSIKOWY Z RODZYNKAMI
Udostępnij post
error

1
Dodaj komentarz

avatar

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Candy Pandas Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Candy Pandas
Gość

Sernik to uwielbiamy, że nawet wersję z rodzynkami chętnie zjemy 😀

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d bloggers like this: