Pieczone faworki z żurawiną

 

 

Jak tam Wasze przygotowania do Tłustego Czwartku ?
U mnie pełną parą
!

W tym roku postawiłam na faworki. Oczywiście w zdrowszej wersji z nabiałem bez laktozy.

Chrust z piekarnika to smak mojego dzieciństwa. Taki kruchy i lekko słodki posypany cukrem pudrem…

Zrobiłam mały eksperyment i do ciasta na faworki dodałam posiekaną suszoną żurawinę, która nadała nowego charakteru klasycznym wypiekom.

Czytając przepis wiem, że większość z was “bije” ciasto wałkiem, żeby podczas pieczenia nie pojawiły się pęcherzyki. Ja pominęłam ten etap i o dziwo ani jeden chrust nie popękał.
Gorąco polecam !


PS: chyba nie doczeka czwartku, bo już połowa zjedzona !

 

Jeśli wolicie pączki, koniecznie zobaczcie przepis na:

“Mini pączki z wiśniami “

 

 

 

Składniki:
500 g mąki pszenne tortowej

1-2 łyżki cukru pudru *
5 żółtek
200 ml śmietany 18 % bez laktozy Mlekovita
2 łyżki jogurtu bez laktozy Mlekovita
1 duża łyżka masła bez laktozy

1 łyżka spirytusu
2 łyżki posiekanej żurawiny
* W zależności o tego jak słodkie ciasto chcemy i czy będziemy posypywać cukrem pudrem. Można użyć zamiast cukru np. zmielony ksylitol.
** Składniki powinny być w temp. pokojowej.

 

 

Sposób wykonania:

1. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, żółtka, śmietanę, jogurt i przestudzone roztopione masło. Wyrabiamy ręką. Na końcu wlewamy łyżkę spirytusu. Wyrabiamy ponownie (ja najpierw zagniotłam ręcznie, a potem jeszcze chwilę w Thermomixie). Pod koniec dodałam posiekaną drobno suszoną żurawinę.

2. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Każdy wałkujemy na cienki prostokąt. Tniemy za pomocą noża lub radełka na mniejsze paski. Na środku nacinamy i przeplatamy jeden koniec.

3. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Chrust układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy ok. 10-12 min do zarumienienia. Przestudzone faworki posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego !

Odpowiedzi na pytania:

Co zrobić, żeby faworki były miękkie ?  Wystarczy zamknąć je szczelnie w pojemniku.

Czy można dodać zwykły nabiał ?  Tak oczywiście, jeśli jest tolerowany.

Udostępnij post
error

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
Powiadom o