Dopadło Cię przeziębienie ?
Czujesz zmęczenie ?
Potrzebujesz witamin ?
A co jak powiem Ci, że nie potrzebujesz iść do apteki…
Od jakiegoś czasu wyznaję zasadę “Żywność to cudowny lek” i pogłębiam swoją wiedzę z zakresu leczniczych właściwości owoców, warzyw i ziół.
Dzisiaj przepis na sok z jarmużem i dużą dawką witaminy C, żelaza i wapnia.
Niedoceniony i często pomijany w diecie jarmuż, dobrze znana natka pietruszki i pyszne słodkie gruszki. Ale zanim przejdziesz do przepisu, mam dla Ciebie kilka zdrowych ciekawostek :
JARMUŻ:
Czy wiedziałeś, że ma więcej żelaza niż mięso wołowe ?,
Więcej wapnia niż mleko ?
I zawiera aż 120 mg witaminy C na 100 g !
NATKA PIETRUSZKI:
Jest bogata w beta-karoten, witaminę A, potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, sód, witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz błonnik.
Zawiera o wiele więcej witaminy C niż cytrusy i papryka czerwona.
100 gramów natki pietruszki zawiera aż 177,7 mg witaminy C !
Składniki:
2 garści jarmużu
2 gruszki
1/2 szkl. soku wyciśniętego z pomarańczy
garść natki pietruszki
I Sposób wykonania: Sok wycisnąć za pomocą wyciskarki do soków.
II Sposób wykonania: (dla osób, które nie mają wyciskarki), Pokrojone i obrane gruszki, umyty jarmuż, sok wyciśnięty z pomarańczy i posiekaną natkę zmiksować. Na dzbanek nałożyć sitko. Przelać sok. (pozbędziemy się w ten sposób osadu i otrzymamy klarowny sok).