Walentynkowe ciasto czekoladowe

 

Ciasto czekoladowe – Walentynkowy słodki prezent !

 

Najlepszy prezent dla tych, których kochamy to taki z sercem i od serca ♥
A nie ma nic lepszego niż obłędne mocno czekoladowe ciasto pobudzające zmysły !
Wilgotne, przypominające strukturą brownie podbije nie jedno ♥
Dodatkowo w zdrowszej wersji bez jajek, masła, laktozy. 
Bez zbędnego przedłużania zapraszam do pieczenia.

Składniki :
370 g mąki pszennej tortowej
160 g cukru (można użyć również ksylitolu)
3 łyżki ciemnego kakao
1 łyżka kawy drobno zmielonej 
1 łyżeczka sody 
szczypta soli
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
5 łyżek oleju rzepakowego (lub innego)
100 ml wody
150 ml mleka bez laktozy (lub roślinnego)

 

Dodatkowo:
Czekolada mleczna bez laktozy (można zastąpić zwykłą mleczną , w wersji wegańskiej gorzką ) 
Cukrowe serduszka

 

Sposób wykonania:

1. Do miski miksera przesiewamy mąkę, kakao, kawę, sodę i sól,  cukier – mieszamy. 
2. Wlewamy stopniowo wodę, mleko, olej cały czas miksując. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego budyniu .
4. Foremkę keksową natłuszczamy odrobiną oleju i wykładamy papierem do pieczenia.  Do przygotowanej formy przelewamy ciasto.
5. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut lub dłużej, do suchego patyczka. 
6. Ciasto studzimy w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
7. Przestudzone ciasto dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy cukrowymi serduszkami (można użyć także inne dekoracji) 

Udostępnij post
error

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
Powiadom o