Zielony sok z jarmużem: źródło witaminy C

Dopadło Cię przeziębienie ?

Czujesz zmęczenie ?

Potrzebujesz witamin ?

A co jak powiem Ci, że nie potrzebujesz iść do apteki…

Od jakiegoś czasu wyznaję zasadę “Żywność to cudowny lek” i pogłębiam swoją wiedzę z zakresu leczniczych właściwości owoców, warzyw i ziół.

Dzisiaj przepis na sok z dużą dawką witaminy C, żelaza i wapnia.

Niedoceniony i często pomijany w diecie jarmuż, dobrze znana natka pietruszki i pyszne słodkie gruszki. Ale zanim przejdziesz do przepisu, mam dla Ciebie kilka zdrowych ciekawostek :

JARMUŻ 

 


Czy wiedziałeś, że ma więcej żelaza niż mięso wołowe ?,
Więcej wapnia niż mleko ?
I zawiera aż 120 mg witaminy C na 100 g !


NATKA PIETRUSZKI

Jest bogata w beta-karoten, witaminę A, potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, sód, witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz błonnik. 
 Zawiera o wiele więcej witaminy C niż cytrusy i papryka czerwona. 
100 gramów natki pietruszki zawiera aż 177,7 mg witaminy C !

 

 

Składniki:
2 garści jarmużu
2 gruszki
1/2 szkl. soku wyciśniętego z pomarańczy
garść natki pietruszki

I Sposób wykonania: Sok wycisnąć za pomocą wyciskarki do soków.

II Sposób wykonania: (dla osób, które nie mają wyciskarki), Pokrojone i obrane gruszki, umyty jarmuż, sok wyciśnięty z pomarańczy i posiekaną natkę zmiksować. Na dzbanek nałożyć sitko. Przelać sok. (pozbędziemy się w ten sposób osadu i otrzymamy klarowny sok).

 

ZIELONY SOK (JARMUŻ + GRUSZKA + PIETRUSZKA)
Oceń przepis !



Dodaj komentarz

Będzie mi bardzo miło jak zostawisz komentarz :)

  Subscribe  
Powiadom o

Close
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d bloggers like this: