Babka majonezowa: szybka i puszysta

Babka majonezowa - pyszna, szybka i puszysta. Przepis na najlepszą babkę.

 

Babka majonezowa – lekka i puszysta !

Babka majonezowa to chyba najlepsza babka jaką kiedykolwiek upiekłam!

Obawiałam się dodatku majonezu, ale jest on niewyczuwalny w cieście, a nadaje bardzo ciekawą strukturę. Babka aż trzeszczy podczas krojenia !

Babka wyszła bardzo puszysta i wilgotna w środku z nutką wanilii. Na pewno będę eksperymentować również z innymi dodatkami.

Babka majonezowa to z pewnością ciasto, które trzeba zrobić ! 

 

Babka majonezowa - pyszna, szybka i puszysta. Przepis na najlepszą babkę.

 

 

Składniki:

80 g mąki ziemniaczanej

65 g mąki tortowej pszennej

190 g cukru

4 jajka 

3 łyżki majonezu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

kilka kropel aromatu waniliowego lub cytrynowego.

 

 

 

 

 

Sposób wykonania: 

Jajka miksujemy z cukrem. Mąki przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia.

Gdy masa jajeczna zrobi się puszysta dodajemy do niej partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy żeby nie było grudek. 

Na koniec dodajemy kilka kropli aromatu i 3 łyżki majonezu. Całość dokładnie miksujemy na wolnych obrotach.

Formę na babkę natłuszczamy i posypujemy mąką, a następnie wlewamy ciasto (będzie dość rzadkie ale takie ma być ! ).

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 45-50 min (czas może być krótszy lub dłuższy zależnie od mocy piekarnika) * patyczek po włożeniu powinien być suchy.

Wystudzone ciasto dekorujemy lukrem lub polewą czekoladową.

 

Udanych Wielkanocnych wypieków ! 

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Marcepanowa kuchniaDanuta Stanek Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Danuta Stanek
Gość
Danuta Stanek

Wyglada przepięknie. Będę piekła.