Budyń jaglany na mleku kokosowym

Budyń jaglany – kremowy i mocno kokosowy ! 

Budyń jaglany odkryłam stosunkowo niedawno…

Ale muszę przyznać, że zakochałam się od pierwszego… spróbowania ! haha 

Pyszny deser, czy pożywne lekkie śniadanie pobudzające trawienie i dodające energii na cały dzień ?

Muszę przyznać, że uwielbiam kaszę jaglaną. Zwłaszcza za jej unikalność. Można zrobić ją na słono i na słodko. Prawdziwym hitem okazał się też “jagielnik” czyli wegański sernik właśnie z kaszy jaglanej. Wkrótce na pewno pojawi się przepis.

O cudownych właściwościach kaszy jaglanej warto wspomnieć bo często jest pomijana w diecie a naprawdę potrafi zdziałać cuda !

 

Budyń jaglany na mleku kokosowym. Pożywne śniadanie lub zdrowy deser.

Budyń jaglany na mleku kokosowym. Pożywne śniadanie lub zdrowy deser.

 

Składniki:

Do gotowania:

1 szklanka kaszy jaglanej

2 szklanki wody

1/2 szklanki mleka kokosowego

 

Dodatkowo:

1/2 szklanki mleka kokosowego

1 łyżeczka miodu/ksylitolu lub innego słodzika 

Świeże owoce do dekoracji 

 

Sposób wykonania:

Kaszę jaglaną przesypujemy na sito, płuczemy pod bieżącą wodą i przelewamy kilka razy wrzątkiem (unikniemy wtedy goryczy). Kaszę przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem aż kasza wchłonie wodę ok. 10 min. Następnie dolewamy mleko kokosowe, jeszcze chwilę gotujemy. Przekładamy do miski, dodajemy mleko kokosowe, miód i całość miksujemy na gładki krem. Gotowy budyń dekorujemy świeżymi owocami i posypujemy wiórkami kokosowymi.

 

PORADY:

Z podanej ilości wyjdzie więcej niż jedna porcja. Ja zawsze przekładam pozostały budyń do słoików i chowam do lodówki. Na drugi dzień zjadam jak jogurt dodając ulubione dodatki 🙂

 

Budyń jaglany na mleku kokosowym

Pyszny na zimno i na gorąco. Lekki deser lub pożywne śniadanie.
Kategorie: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Bezglutenowa, Fit, Wegańska
Tagi: Budyń jaglany
Czas przygotowania: 30 minutes
Cook Time: 10 minutes
Całkowity czas: 40 minutes
Ilość porcji: 3 porcje
Kalorie: 407kcal
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 łyżka miodu lub ksylitolu
  • wiórki kokosowe

Sposób wykonania

  • Przekładamy kaszę do garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem aż kasza wchłonie wodę ok. 10 min.
  • Następnie dolewamy 1/2 szklanki mleka kokosowego, jeszcze chwilę gotujemy.
  • Przekładamy do miski, dodajemy pozostałe mleko kokosowe i miód lub ksylitol. Całość miksujemy na gładki krem. Gotowy budyń dekorujemy świeżymi owocami i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Udostępnij post
error

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

6
Dodaj komentarz

avatar

3 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
MagdaKuchcik gotujeMarcepanowa kuchniaCandy Pandas Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Candy Pandas
Gość
Candy Pandas

My jednak najbardziej jesteśmy fankami owsianki 😀

Kuchcik gotuje
Gość

Uwielbiam kaszę jaglaną i chętnie ją przygotowuję, zarówno na słodko, jak i wytrawnie 🙂

Magda
Gość

Fajny pomysł na śniadanie 🙂