Chałka drożdżowa – nie mogło jej zabraknąć w zbiorze przepisów!
Tym razem w zdrowszej wersji. Bez jajek, masła i laktozy-co nie wpłynęło na smak ciasta i jego strukturę. Aż trudno ją odróżnić o tradycyjnej maślanej drożdżówki.
Chałka drożdżowa – od razu przypominają mi się czasy dzieciństwa! Kiedy to wcinałam taką słodką domową bułkę posmarowaną masłem lub dżemem. Obowiązkowym dodatkiem do zestawu była szklanka mleka prosto od krowy ! Niestety z biegiem czasu wystąpiła u mnie nietolerancja kazeiny i laktozy, więc mleko krowie musiałam zastąpić mlekiem roślinnym. Ale tak jak pisałam wcześniej nie zmieniło to smaku ciasta 🙂
Najważniejsze! Przepis jest prosty i szybki. Drożdżową chałką możemy cieszyć się już w zaledwie 50 min!
Jesteście ciekawi przepisu ?
Zapraszam do dalszej części posta.
Składniki:
35 g świeżych drożdży
180 ml mleka migdałowego lub innego roślinnego
50 g cukru
125 ml oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
500 g mąki
Dodatkowo:
kilka łyżek mleka, łyżeczka cukru pudru, migdały
Sposób wykonania:
Drożdże rozpuszczamy w lekko ciepłym mleku wymieszanym z cukrem pudrem. Odstawiamy na chwilę, żeby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiewamy. Dodajemy drożdżowy zaczyn i pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto ok. 8-10 min (ja wyrabiałam w Thermomixie).
Ciasto powinno być elastyczne i nieklejące. Dzielimy je na 4 części, z każdej formujemy wałek. Zaplatamy warkocz chowając końce pod spód. Przekładamy chałkę na blachę wyłożoną papierem i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-35 min. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Wyrośniętą chałkę smarujemy mlekiem wymieszanym z cukrem i posypujemy migdałami. Pieczemy ok. 25 min. Gotową bułkę studzimy na kratce.
Dodatkowe informacje:
1) W wersji wegańskiej mód można zamienić na cukier lub ksylitol.
2) Najlepiej użyć mleka bez laktozy lub migdałowego
3) Ekstrakt waniliowy to nie to samo co aromat ! Jeśli nie macie, możecie dodać kilka kropli aromatu.
Kaloryczność chałki:
1 kromka ok. 40 g – 142 kcal
Ale byśmy sobie taką chałkę zjadły z domowym dżemem truskawkowym <3
Poszła cała w 2 dni ! Haha, jutro robię kolejną 🙂
no ale nie widzę przepisu, jak ją zrobić…
Był przez chwilę problem, teraz powinno już być widać sposób wykonania 🙂