Chałka drożdżowa – bez masła, jajek, nabiału

Chałka drożdżowa na oleju. Bez jajek, mleka i masła.

Chałka drożdżowa – nie mogło jej zabraknąć w zbiorze przepisów!

Tym razem w zdrowszej wersji. Bez jajek, masła i laktozy-co nie wpłynęło na smak ciasta i jego strukturę.  Aż trudno ją odróżnić o tradycyjnej maślanej drożdżówki.

Chałka drożdżowa – od razu przypominają mi się czasy dzieciństwa! Kiedy to wcinałam taką słodką domową bułkę posmarowaną masłem lub dżemem. Obowiązkowym dodatkiem do zestawu była szklanka mleka prosto od krowy ! Niestety z biegiem czasu wystąpiła u mnie nietolerancja kazeiny i laktozy, więc mleko krowie musiałam zastąpić mlekiem roślinnym. Ale tak jak pisałam wcześniej nie zmieniło to smaku ciasta 🙂

Najważniejsze! Przepis jest prosty i szybki. Drożdżową chałką możemy cieszyć się już w zaledwie 50 min!

Jesteście ciekawi przepisu ?

Zapraszam do dalszej części posta.

Chałka drożdżowa na oleju. Bez jajek, mleka i masła.

Składniki:
35 g świeżych drożdży

180 ml mleka migdałowego lub innego roślinnego
50 g cukru
125 ml oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
500 g mąki

Dodatkowo:

kilka łyżek mleka, łyżeczka cukru pudru, migdały

 

Sposób wykonania:

Drożdże rozpuszczamy w lekko ciepłym mleku wymieszanym z cukrem pudrem. Odstawiamy na chwilę, żeby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiewamy. Dodajemy drożdżowy zaczyn i pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto ok. 8-10 min (ja wyrabiałam w Thermomixie).

Ciasto powinno być elastyczne i nieklejące. Dzielimy je na 4 części, z każdej formujemy wałek. Zaplatamy warkocz chowając końce pod spód. Przekładamy chałkę na blachę wyłożoną papierem i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-35 min. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Wyrośniętą chałkę smarujemy mlekiem wymieszanym z cukrem i posypujemy migdałami. Pieczemy ok. 25 min. Gotową bułkę studzimy na kratce.

Dodatkowe informacje:

1) W wersji wegańskiej mód można zamienić na cukier lub ksylitol.
2) Najlepiej użyć mleka bez laktozy lub migdałowego
3) Ekstrakt waniliowy to nie to samo co aromat ! Jeśli nie macie, możecie dodać kilka kropli aromatu.

Kaloryczność chałki:
1 kromka ok. 40 g – 142 kcal

 

 

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

4
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Marcepanowa kuchniaMoGabrielaCandy Pandas Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Candy Pandas
Gość
Candy Pandas

Ale byśmy sobie taką chałkę zjadły z domowym dżemem truskawkowym <3

Mo
Gość
Mo

no ale nie widzę przepisu, jak ją zrobić…