Chleb bezglutenowy z sokiem pomidorowym

Przepis na chleb bezglutenowy z sokiem pomidorowym. Chleb bez jajek, nabiału.

Chleb bezglutenowy z sokiem pomidorowy – udany eksperyment !

Przeglądając internet w poszukiwaniu inspiracji na chleb, natknęłam się na przepis z bloga Olgi Smile na chleb bezglutenowy z pomidorami i czosnkiem. Mój wzrok przyciągnął piękny pomarańczowy kolor pieczywa, jednocześnie byłam bardzo ciekawa jak smakuje ! Przepis trochę zmodyfikowałam, ale w efekcie końcowym wyszedł mi piękny i wyrośnięty bochenek z chrupiącą skórką. Jeśli szukacie dobrego przepisu na chleb bezglutenowy to koniecznie wypróbujcie ten przepis !

Przepis na chleb bezglutenowy z sokiem pomidorowym. Chleb bez jajek, nabiału.

 

Zanim przejdziecie do przepisu zerknijcie na poniższe wskazówki 😉

 

 

Cenne rady i wskazówki:

 

Jak upiec chleb z chrupiącą skórką ?

Na dnie piekarnika wystarczy wsypać kostki lodu, lub wstawić naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Para wodna sprawi, że skórka będzie chrupiąca !

 

Dlaczego w chlebie zrobiła się dziura ?

Kiedyś miałam taki problem, że w prawie każdym bezglutenowym chlebie miała dziurę w środku. Błędem jaki popełniałam była temperatura wody. Powinna być lekko ciepła !

 

Składniki:

 

Zaczyn drożdżowy:

15 g świeżych drożdży
160 ml lekko ciepłej wody
1 łyżka cukru

 

Ciasto właściwe:

250 g mąki owsianej
200 g mąki ryżowej białej
60 g skrobi z tapioki lub ziemniaczanej
150 ml soku pomidorowego bez soli
200 ml wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli

 

Sposób wykonania:

1. Składniki zaczynu mieszamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy aby drożdże zaczęły pracować.

2. Mąki przesiewamy i mieszamy ze sobą. Wlewamy zaczyn. Mieszamy. Dolewamy wodę. Dokładnie mieszamy. Dodajemy sok i olej. Na końcu wsypujemy sól. Pestki dyni podprażyłam na suchej patelni (nadają wyjątkowego smaku) i wymieszałam razem z ciastem. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na ok. 30 min. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. C

3. Wyrośnięte ciasto mieszamy i przelewamy do wyłożonej papierem formy. Pieczemy ok. 50 min.

 

Przepis na chleb bezglutenowy z sokiem pomidorowym. Chleb bez jajek, nabiału.

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

4
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Akademia CiastekMarcepanowa kuchniaCandy Pandas Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Candy Pandas
Gość
Candy Pandas

Aż ma się ochotę na kromkę takiego chleba z masełkiem <3

Akademia Ciastek
Gość

Ciekawa propozycja. Z sokiem pomidorowym jeszcze nigdy nie piekłam. Trzeba to zmienić!