Gnocchi z pietruszką: bezglutenowe, wegańskie

Gnocchi – włoskie kluseczki !

 

Kluseczki gnocchi to tradycyjna rodzinna potrawa we Włoszech. Można jeść je same, z różnymi sosami, lub podawać jako dodatek do dań. Są to kluseczki z ziemniaków, takie jakby nasze kopytka ale we włoskim stylu.

Do zrobienia gnocchi najlepsze będą ziemniaki odmiany mączystej i wcześniej ugotowane i przestudzone. Tradycyjnie do kluseczek dodaje się również jajko. Ja zrobiłam je w wersji bez i wyszły pyszne ! Dodatkowo posiekana pietruszka i zioła dodały wyjątkowego smaku i aromatu. Do bezglutenowych, wegańskich  gnocchi polecam domowe pesto.

 

Przepis na kluseczki gnocchi bez glutenu, jajek i nabiału.

Składniki:

400 g ugotowanych ziemniaków

100 g mąki ryżowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Posiekana natka pietruszki 

Sól ziołowa, pieprz 

 

Sposób wykonania:

Ugotowane w osolonej wodzie i przestudzone ziemniaki miksujemy lub przeciskamy przez praskę. Zanim zaczniemy zarabiać ciasto, nastawiamy garnek z osoloną wodą (kluseczki od razu po uformowaniu wrzucamy na wrzątek). Do ziemniaków dodajemy mąkę ryżową i ziemniaczaną. Zagniatamy. Dodajemy pietruszkę, sól ziołową i pieprz. Ponownie wyrabiamy. W razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki. Deskę lub stolnicę posypujemy mąką. Z ciasta formujemy wałek. Każdy tniemy na małe kawałki, na kluseczkach robimy wzorek widelcem i od razu wrzucamy na gotującą się wodę. Po wypłynięciu gotujemy ok. 3 min.

Wartość odżywcza:

Porcja 150 g / 230 kcal

 

Do takich klusek świetnie pasuje domowe pesto. Poniżej podaje przepis na pesto z rukoli i nerkowców.

Pesto:

100 g rukoli

50 g nerkowców

60 ml oliwy z oliwek

1 łyżeczka soku z cytryny

sól i pieprz

Wszystkie składniki miksujemy.

Udostępnij post
error

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

3
Dodaj komentarz

avatar

2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Candy PandasMarcepanowa kuchniaissa Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
issa
Gość

pysznie wyglądaja

Candy Pandas
Gość
Candy Pandas

My lubimy najbardziej tego typu wszelkie kluchy jeść na zimno 😀