Babka pomarańczowa z jogurtem i polewą

Babka pomarańczowa z jogurtem. Przepis.

Babka pomarańczowa – lekka i świeża !

 

Babka inspirowana włoskim ciastem jogurtowym z dodatkiem pomarańczy. Pięknie wyrosła a w środku wyszła wilgotna i puszysta. Dodatek pomarańczy nie tylko podbił smak i nadał świeżości ale także nadał wspaniałego zapachu ! Osobiście uwielbiam dodatki cytrusów do wypieków 😉 

Do dekoracji ciasta użyłam roztopionej białej czekolady, maku oraz świeżej otartej skórki z pomarańczy.

Bo czym byłyby Święta Wielkanocne bez babki ? 

Jak smakuje babka pomarańczowa ? Przekonajcie się sami ! 

 

Babka pomarańczowa z jogurtem

 

Składniki :

 

1 i 1/2 szkl. mąki pszennej

1/2 szkl. oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1/2 szkl. jogurtu Greckiego

3 jajka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2/3 szkl. ksylitolu + 2 łyżki 

sok z połowy pomarańczy

(Składniki powinny być w temp. pokojowej)

 

 

Sposób wykonania:

 

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z ksylitolem.

W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodajemy 2 łyżki ksylitolu i miksujemy.

Do utartych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, jogurt, olej, ekstrakt waniliowy, sok z pomarańczy i pół łyżeczki soli. Miksujemy na gładko. Masę delikatnie mieszamy z pianą z białek (mieszamy krótko aby masa nie straciła “puszystości”).

Przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy ok. 35 min w temperaturze 180 st.C bez termoobiegu. Sprawdzamy za pomocą wykałaczki czy ciasto się upiekło. Wyjmujemy z piekarniki i pozostawiamy do wystudzenia.

Gotową babkę można polać roztopioną czekoladą lub lukrem i udekorować według upodobania.

 

Udanych wypieków !

Oceń przepis !



6
Dodaj komentarz

Będzie mi bardzo miło jak zostawisz komentarz :)

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
eveline
Gość
eveline

A jeśli zamiast ksylitolu użyłabym cukier to ile?

Edyta
Gość

Jaka sliczna, babeczka. Cudownie wyglada ta biala czekolada i pomarancza 🙂

Justyna
Gość
Justyna

Nigdzie nie ma informacji jakiej temperatury powinny być składniki? Chodzi mi głównie o jogurt 🙂 pozdrawiam


Close
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d bloggers like this: