Babka pomarańczowa z jogurtem i polewą

Babka pomarańczowa z jogurtem i polewą z białej czekolady. Przepis na babkę Wielkanocną.
Babka pomarańczowa z jogurtem.

 

Babka pomarańczowa – lekka i świeża !

Babka inspirowana włoskim ciastem jogurtowym z dodatkiem pomarańczy. Pięknie wyrosła a w środku wyszła wilgotna i puszysta. Dodatek pomarańczy nie tylko podbił smak i nadał świeżości ale także nadał wspaniałego zapachu ! Osobiście uwielbiam dodatki cytrusów do wypieków 😉 

Do dekoracji ciasta użyłam roztopionej białej czekolady, maku oraz świeżej otartej skórki z pomarańczy.

Bo czym byłyby Święta Wielkanocne bez babki ? 

Jak smakuje babka pomarańczowa ? Przekonajcie się sami ! 

 

Babka pomarańczowa z jogurtem

 

Składniki :

1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szkl. jogurtu Greckiego
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2/3 szkl. ksylitolu + 2 łyżki
sok z połowy pomarańczy

(Składniki powinny być w temp. pokojowej)

 

Sposób wykonania:

1. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z ksylitolem.

2. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodajemy 2 łyżki ksylitolu i miksujemy.

3. Do utartych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, jogurt, olej, ekstrakt waniliowy, sok z pomarańczy i pół łyżeczki soli. Miksujemy na gładko. Masę delikatnie mieszamy z pianą z białek (mieszamy krótko aby masa nie straciła “puszystości”).

4. Przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy ok. 35 min w temperaturze 180 st.C bez termoobiegu. Sprawdzamy za pomocą wykałaczki czy ciasto się upiekło. Wyjmujemy z piekarniki i pozostawiamy do wystudzenia.

5. Gotową babkę można polać roztopioną czekoladą lub lukrem i udekorować według upodobania.

 

Udanych wypieków !

Babka pomarańczowa z jogurtem i polewą

Kategorie: Ciasta, Wielkanoc
Kuchnia: Polska
Tagi: babka, ciasto Wielkanocne
Czas przygotowania: 30 minutes
Cook Time: 35 minutes
Całkowity czas: 1 hour 5 minutes
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanki ksylitolu
  • 1 szczypta soli
  • ½ szklanki oleju
  • 3 jajka
  • ½ szklanki jogurtu Greckiego
  • soku z połowy pomarańczy
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób wykonania

  • Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z ksylitolem.
  • W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodajemy 2 łyżki ksylitolu i miksujemy.
  • Do utartych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, jogurt, olej, ekstrakt waniliowy, sok z pomarańczy i pół łyżeczki soli. Miksujemy na gładko. Masę delikatnie mieszamy z pianą z białek (mieszamy krótko aby masa nie straciła „puszystości”).
  • Przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy ok. 35 min w temperaturze 180 st.C bez termoobiegu. Sprawdzamy za pomocą wykałaczki czy ciasto się upiekło. Wyjmujemy z piekarniki i pozostawiamy do wystudzenia.
  • Gotową babkę można polać roztopioną czekoladą lub lukrem i udekorować według upodobania.

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

6
Dodaj komentarz

avatar

3 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
JustynaEdytaMarcepanowa kuchniaeveline Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
eveline
Gość
eveline

A jeśli zamiast ksylitolu użyłabym cukier to ile?

Edyta
Gość

Jaka sliczna, babeczka. Cudownie wyglada ta biala czekolada i pomarancza 🙂

Justyna
Gość
Justyna

Nigdzie nie ma informacji jakiej temperatury powinny być składniki? Chodzi mi głównie o jogurt 🙂 pozdrawiam