
Babka pomarańczowa – lekka i świeża !
Babka inspirowana włoskim ciastem jogurtowym z dodatkiem pomarańczy. Pięknie wyrosła a w środku wyszła wilgotna i puszysta. Dodatek pomarańczy nie tylko podbił smak i nadał świeżości ale także nadał wspaniałego zapachu ! Osobiście uwielbiam dodatki cytrusów do wypieków 😉
Do dekoracji ciasta użyłam roztopionej białej czekolady, maku oraz świeżej otartej skórki z pomarańczy.
Bo czym byłyby Święta Wielkanocne bez babki ?
Jak smakuje babka pomarańczowa ? Przekonajcie się sami !
Składniki :
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szkl. jogurtu Greckiego
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2/3 szkl. ksylitolu + 2 łyżki
sok z połowy pomarańczy
(Składniki powinny być w temp. pokojowej)
Sposób wykonania:
1. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z ksylitolem.
2. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodajemy 2 łyżki ksylitolu i miksujemy.
3. Do utartych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, jogurt, olej, ekstrakt waniliowy, sok z pomarańczy i pół łyżeczki soli. Miksujemy na gładko. Masę delikatnie mieszamy z pianą z białek (mieszamy krótko aby masa nie straciła “puszystości”).
4. Przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy ok. 35 min w temperaturze 180 st.C bez termoobiegu. Sprawdzamy za pomocą wykałaczki czy ciasto się upiekło. Wyjmujemy z piekarniki i pozostawiamy do wystudzenia.
5. Gotową babkę można polać roztopioną czekoladą lub lukrem i udekorować według upodobania.
Udanych wypieków !
Babka pomarańczowa z jogurtem i polewą
Składniki
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ⅔ szklanki ksylitolu
- 1 szczypta soli
- ½ szklanki oleju
- 3 jajka
- ½ szklanki jogurtu Greckiego
- soku z połowy pomarańczy
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Sposób wykonania
- Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z ksylitolem.
- W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodajemy 2 łyżki ksylitolu i miksujemy.
- Do utartych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, jogurt, olej, ekstrakt waniliowy, sok z pomarańczy i pół łyżeczki soli. Miksujemy na gładko. Masę delikatnie mieszamy z pianą z białek (mieszamy krótko aby masa nie straciła „puszystości”).
- Przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy ok. 35 min w temperaturze 180 st.C bez termoobiegu. Sprawdzamy za pomocą wykałaczki czy ciasto się upiekło. Wyjmujemy z piekarniki i pozostawiamy do wystudzenia.
- Gotową babkę można polać roztopioną czekoladą lub lukrem i udekorować według upodobania.
A jeśli zamiast ksylitolu użyłabym cukier to ile?
Jak najbardziej możesz użyć cukru. Ksylitol jest mniej słodki więc dałabym trochę więcej cukru tak ok. 170 g 🙂
Jaka sliczna, babeczka. Cudownie wyglada ta biala czekolada i pomarancza 🙂
Dziękuję ślicznie !
Nigdzie nie ma informacji jakiej temperatury powinny być składniki? Chodzi mi głównie o jogurt 🙂 pozdrawiam
Powinny być w temperaturze pokojowej