
Pasta ze słonecznika, która nazywana jest też roślinnym twarożkiem urzekła mnie smakiem i prostotą wykonania. Odkryłam ją stosunkowo niedawno. Kiedyś nawet nie pomyślałabym, że z niepozornych pestek słonecznika można zrobić coś tak pysznego !
Dzięki dodatkowi nieaktywnych płatków drożdżowych pasta ma przyjemny serowy posmak, a dodatek cytryny nadaje jej lekkiej kwasowości jak w naturalnym twarogu.
Tym razem zrobiłam podstawową wersję, ale myślę już o kolejnych kombinacjach i dodatkach 😉
Pasta ze słonecznika jest idealna na kanapki, jako pesto do makaronu czy dip do przystawek.
Wartości odżywcze pestek słonecznika:
Dodatkowo dzięki zawartych w nich składników mineralnych i witamin :
➡ Obniżają cholesterol i zapobiegają miażdżycy,
➡ poprawiają trawienie,
➡ chronią przed rozwojem nowotworów,
➡ wspomagają zdrowie kości i stawów, zapobieganiu osteoporozie, utracie tkanki kotnej oraz skurczom mięśni,
➡ zmniejszają ryzyko występowania chorób serca,
➡ wspierają prawidłowe funkcjonowanie tarczycy,
➡ pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
Pestki słonecznika mogą być spożywane surowe, pieczone, prażone czy smażone. Warto też dodać, że słonecznik w porównaniu do orzechów nie powoduje reakcji alergicznych !
Pestki słonecznika w niskiej cenie możecie kupić tutaj :
Pasta ze słonecznika
Składniki:
1 szklanka słonecznika
1-2 łyżki oleju
1 łyżka czosnku niedźwiedziego
1-2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Słonecznika namaczamy na noc. Na drugi dzień miksujemy go z pozostałymi składnikami i doprawiamy do smaku.
Uwagi:
* Jeśli konsystencja będzie bardzo gęsta można dodać odrobinę wody lub oleju.* Ilość soku z cytryny zależy od tego jaki smak chcemy uzyskać (najlepiej próbować) * Dla podbicia “serowego smaku” można dodać 2 łyżeczki płatków drożdżowych .