Pasta ze słonecznika: wegański twarożek

Pasta ze słonecznika. Przepis na wegański twarożek.

Pasta ze słonecznika. Przepis na wegański twarożek.

 

Pasta ze słonecznika – przepis podstawowy 

 

Pasta ze słonecznika, która nazywana jest też roślinnym twarożkiem urzekła mnie smakiem i prostotą wykonania. Odkryłam ją stosunkowo niedawno. Kiedyś nawet nie pomyślałabym, że z niepozornych pestek słonecznika można zrobić coś tak pysznego !

Dzięki dodatkowi nieaktywnych płatków drożdżowych pasta ma przyjemny serowy posmak, a dodatek cytryny nadaje jej lekkiej kwasowości jak w naturalnym twarogu.

Tym razem zrobiłam podstawową wersję, ale myślę już o kolejnych kombinacjach i dodatkach 😉 

Pasta ze słonecznika jest idealna na kanapki, jako pesto do makaronu czy dip do przystawek. 

 

Wartości odżywcze pestek słonecznika:

 

Wartość odżywcza pestek słonecznika

 

Dodatkowo dzięki zawartych w nich składników mineralnych i witamin : 

➡ Obniżają cholesterol i zapobiegają miażdżycy,

➡ poprawiają trawienie,

➡ chronią przed rozwojem nowotworów,

wspomagają zdrowie kości i stawów, zapobieganiu osteoporozie, utracie tkanki kotnej oraz skurczom mięśni,

➡ zmniejszają ryzyko występowania chorób serca,

➡ wspierają prawidłowe funkcjonowanie tarczycy,

➡ pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

 

Pestki słonecznika mogą być spożywane surowe, pieczone, prażone czy smażone. Warto też dodać, że słonecznik w porównaniu do orzechów nie powoduje reakcji alergicznych ! 

Pasta ze słonecznika. Przepis na wegański twarożek.

Składniki:

1 szklanka słonecznika
1-2 łyżki oleju
1 łyżka czosnku niedźwiedziego
1-2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Słonecznika namaczamy na noc. Na drugi dzień miksujemy go z pozostałymi składnikami i doprawiamy do smaku.

Uwagi:

* Jeśli konsystencja będzie bardzo gęsta można dodać odrobinę wody lub oleju.* Ilość soku z cytryny zależy od tego jaki smak chcemy uzyskać (najlepiej próbować) * Dla podbicia “serowego smaku” można dodać 2 łyżeczki płatków drożdżowych .

Pestki słonecznika w niskiej cenie możecie kupić tutaj :

Poniżej możesz wydrukować przepis lub przypiąć go na swoje tablicy !

Pasta ze słonecznika: wegański twarożek

Kategorie: Dodatki, Pasty do chleba
Kuchnia: Bezglutenowa, Wegańska
Tagi: Pasta ze słonecznika, Pasty do chleba
Ilość porcji: 4 osoby
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

  • 1 szklanka słonecznika
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania

  • Słonecznika namaczamy na noc.
  • Na drugi dzień miksujemy go z pozostałymi składnikami i doprawiamy do smaku.
Udostępnij post
error

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
Powiadom o