Sernik z migdałami – prosty i sprawdzony przepis

Przepis na sernik z migdałami
Przepis na sernik z migdałami. Delikatny i kremowy.

Sernik z migdałami – prosty i sprawdzony przepis !

Sernik to ciasto, które oprócz mazurka najbardziej kojarzy mi się z Świętami Wielkanocnymi.
Nie ma nic lepszego niż aksamitny i mokry sernik, który rozpływa się w ustach !
W internecie i książkach kucharskich można znaleźć różne fantazyjne wariacje na temat sernika, ale  ja jednak pozostaje wierna lekkiej i skromnej wersji  🙂 
Poniżej znajdziecie przepis na pyszny, kremowy sernik z migdałami w lekkiej i jogurtowej odsłonie na chrupiącym spodzie, który jest niezwykle prosty i szybki w wykonaniu. 
Warto upiec go nie tylko od święta !

 

Przepis na lekki i kremowy sernik z migdałami na czekoladowym spodzie.

 

Sernik z migdałami, przepis:

 

Składniki:

* Masa *

800 g sera białego tłustego ( zmielonego 2 razy )
700 g jogurtu Greckiego
8 jajek
2 łyżeczki cukru waniliowego
230 g cukru (200 g do utarcia z żółtkami i 30 g do usztywnienia piany z białek)
2 budynie śmietankowe bez cukru
szczypta soli
Płatki migdałów/ wiórki czekoladowe do dekoracji

Kilka kropli aromatu migdałowego 

 

Poniżej dodaję przepisy na dwa spody do wyboru 😉 

 

* Spód I *
18 łyżek otrębów owsianych (ok. 50 g )
4 żółtka
14 łyżek mleka 
50 g ciemnego kakao 
Wszystkie składniki mieszamy (zagniatamy) i wykładamy masą wyłożoną papierem formę.

 

* Spód II *
1/2 opakowania biszkoptów
3 łyżki ciemnego kakao
12 łyżek mleka
Składniki zagniatamy (masa ma przypominać w strukturze kruszonkę),  wykładamy masą wyłożoną papierem tortownicę

 

Sposób wykonania:

Oddzielamy żółtka od białek. W jednej misce ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę, następnie w misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę (pod koniec ubijania dodajemy 30 g cukru, dokładnie miksujemy do rozpuszczenia się cukru).
Zmielony ser miksujemy z jogurtem, budyniami i utartymi żółtkami, a następnie ostrożnie łączymy z pianą z białek za pomocą łyżki. Gotową masę wykładamy na podpieczony spód, posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C ok. 30-35 min (należy sprawdzać, bo czas pieczenia zależy od mocy piekarnika).
Aby sernik nie opadł warto pozostawić go do wystudzenia w piekarniku i uchylić drzwiczki !

 

Sernik z migdałami - prosty i sprawdzony przepis. Przepis na lekki i kremowy sernik na czekoladowym spodzie

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Marcepanowa kuchniaPizza Wisła Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Pizza Wisła
Gość

Ale tutaj słodko na blogu 🙂 A co do serniczka z migdałami, to w końcu znalazłam świetny przepis, oby wyszedł, pozdrawiam serdecznie 🙂