
Tofurnik kokosowy – wegańska wariacja na temat sernika !
Bardzo długo zbierałam się do zrobienia tofurnika. Obawiałam się jego smaku, ale niepotrzebnie ! Mój pierwszy tofurnik może nie wyszedł idealny ale za to był przepyszny ! Jeśli nie jecie nabiału, a marzy wam się pyszny serniczek to jest to przepis dla Was. Dodatek cytryny do masy skutecznie zabija sojowy, mdły smak tofu w cieście. Żałuję, że dopiero teraz odważyłam się zrobić tofurnik, ale mam już w planach kolejne jego odsłony.
Mówię Wam coś pysznego ! Ale o tym możecie przekonać się sami 🙂
Składniki:
Spód:
100 g suszonych daktyli
50 g płatków migdałów
80 g wiórków kokosowych
Masa tofu:
250 ml mleka kokosowego*
2 kostki tofu (po 180 g)
2 łyżeczki agaru
1/2 szkl. soku z cytryny
ok. 4 łyżki ksylitolu (lub innej substancji słodzącej)
1 łyżeczka esencji waniliowej
* Ja użyłam Real Thai Mleczko kokosowe (w składzie jest tylko ekstrakt kokosowy i woda), ale można użyć też mleka z puszki
Sposób wykonania:
Spód:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. C , a tortownicę natłuszczamy olejem kokosowym i wykładamy dno papierem. Namoczone daktyle odsączamy, przekładamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Gotową masą wylepiamy dno tortownicy. Podpiekamy kilka minut w piekarniku.
Użyłam małej tortownicy o średnicy 12 cm
Masa:
1. Tofu odsączamy z nadmiaru wody i kruszymy w rękach do miski. Zalewamy sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy.
2. W tym czasie mleko przelewamy do garnka. Dodajemy agar i gotujemy cały czas mieszając (mleko powinno zacząć bulgotać i zacząć lekko gęstnieć.
3. Mleko przelewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę (należy próbować masę i według gustu dosłodzić lub zakwasić jeszcze sokiem z cytryny).
4. Gotowy tofurnik wylewamy na podpieczony spód i posypujemy wiórkami kokosa. Schładzamy.