Ciasto z rabarbarem – pyszne i szybkie

Ciasto z rabarbarem. Szybkie ciasto.
Ciasto z rabarbarem. Szybkie ciasto.

Ciasto z rabarbarem – smak dzieciństwa !

Z racji, że panuje sezon na rabarbar i u mnie nie mogło go zabraknąć ! Uwielbiam jego smak w słodkich wypiekach i deserach ale muszę też kiedyś spróbować w daniach wytrawnych. Zanim przeskoczycie do przepisu przeczytajcie jakie cenne właściwości zawiera rabarbar 😉

Co zawiera rabarbar :

Właściwości zdrowotne rabarbaru. Co zawiera rabarbar?

Właściwości zdrowotne rabarbaru :

ma działanie przeciwzapalne,

• zawiera błonnik, dzięki czemu reguluje procesy trawienia,

• ma właściwości przeciwutleniające oraz antyalergiczne.

• korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu krwionośnego.

Ciasto z rabarbarem. Szybkie ciasto.

Składniki:

2 jajka

90 g cukru

1 cukier waniliowy

Szczypta soli

50 g roztopionego masła

100 g białego sera

100 g musu jabłkowego lub dżemu jabłkowego

½ łyżeczki skórki z cytryny

½ łyżeczki mielonego imbiru

250 g mąki

1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

Bułka tarta – do wysypania formy

Cukier puder – do posypania ciasta

 

Sposób wykonania:

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st C. Dno tortownicy oraz boki natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą.

Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na kawałki (ok. 2 cm).

Jajka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę.

Cały czas miksując dodajemy roztopione i przestudzone masło, mus jabłkowy, biały ser, skórkę z cytryny i mielony imbir – dokładnie mieszamy.

Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy po jednej łyżce masy delikatnie mieszając.

Gotowe ciasto nakładamy do formy, wyrównujemy wierzch (najlepiej zwilżoną dłonią) następnie układamy rabarbar lekko wciskając go w ciasto. Posypujemy wierzch bułką tartą.

Pieczemy ok. 40-45 min. Do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamy w formie do wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem .

Udanych wypieków !

 

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Laura Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Laura
Gość
Laura

Ciasto wygląda pysznie 🙂