Jako dziecko za takie bułeczki z borówkami dałabym się pokroić (haha) Kojarzą mi się one najbardziej z wakacjami nad morzem czy letnim podwieczorkiem na świeżym powietrzu po całym dniu zabawy !
Zazwyczaj jadłam je z leśnymi jagodami w środku i kruszonką, ale tym razem chciałam zrobić coś innego. Niestety jagód jeszcze nie ma ale za to są pyszne borówki amerykańskie !
Jak to dobrze, że możemy się nimi cieszyć cały rok ♥
Wracając do przepisu. Bułeczki wyszły bardzo puszyste, delikatne i miękkie w środku.
Tym razem zrobiłam je w wersji wegańskiej. Bez jajek, mleka i masła 😉 Ale to wcale nie wpłynęło na ich smak, który po prostu zachwyca.
Bułeczki z borówkami to idealny dodatek do śniadania, podwieczorek czy słodką przerwę w ciągu dnia !
Składniki na 28-30 bułeczek:
1 kg mąki pszennej tortowej
500-560 ml ciepłego mleka roślinnego
40 g drożdży
110 g oleju kokosowego (pół szklanki)
100 g cukru (pół szklanki) i 1 łyżka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
Borówki
Sposób wykonania:
W mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier i dwie kopiaste łyżki mąki – mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10-15 min aż zaczyn zacznie pracować .
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy zaczyn. Stopniowo wlewamy ciepłe mleko i olej. Na końcu dodajemy sól. Wyrabiamy ciasto (ja wyrabiałam w robocie ok. 10 min). Ciasto powinno być elastyczne.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do podwojenia objętości, około 1-2 godziny.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy je na małe kawałki. Z każdego formujemy wałek i zawijamy w „ślimaka”. W każdą bułeczkę wciskamy borówki. Nadziane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 min.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy na złoty kolor przez 16-18 min.
Przestudzone bułeczki można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Poniżej możesz wydrukować przepis lub przypiąć go na swojej tablicy 😊
Bułeczki drożdżowe z jagodami
Składniki
- 1 kg mąki pszennej
- 500-560 ml ciepłego mleka roślinnego
- 40 g świeżych drożdży
- 110 ml oleju
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- ½ łyżeczki soli
Sposób wykonania
- W mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier i dwie kopiaste łyżki mąki - mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10-15 min aż zaczyn zacznie pracować .
- Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy zaczyn. Stopniowo wlewamy ciepłe mleko i olej. Na końcu dodajemy sól.
- Wyrabiamy ciasto (ja wyrabiałam w robocie ok. 10 min). Ciasto powinno być elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do podwojenia objętości, około 1-2 godziny.
- Ciasto pozbawiamy powietrza uderzając pięścią . Krótko wyrabiamy. Dzielimy ciasto na małe kawałki . Z każdego formujemy wałek i zawijamy w „ślimaka”. W każdą bułeczkę wciskamy borówki. Gotowe jagodzianki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 40 min.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 °C. Pieczemy na złoty kolor przez 16-18 min. Przestudzone bułeczki można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Pyszne bułeczki,bardzo apetyczne zdjęcie 🙂
Dziękuje ! Były pyszne ❤