Bułeczki z borówkami – wegańskie

Przepis na wegańskie bułeczki z borówkami. Bez mleka, jajek, masła.

 

Jako dziecko za takie bułeczki z borówkami dałabym się pokroić (haha) Kojarzą mi się one najbardziej z wakacjami nad morzem czy letnim podwieczorkiem na świeżym powietrzu po całym dniu zabawy !

Zazwyczaj jadłam je z leśnymi jagodami w środku i kruszonką, ale tym razem chciałam zrobić coś innego. Niestety jagód jeszcze nie ma ale za to są pyszne borówki amerykańskie !

Jak to dobrze, że możemy się nimi cieszyć cały rok ♥

 

Przepis na wegańskie bułeczki z borówkami. Bez mleka, jajek, masła.

 

Wracając do przepisu. Bułeczki wyszły bardzo puszyste, delikatne i miękkie w środku.

Tym razem zrobiłam je w wersji wegańskiej. Bez jajek, mleka i masła 😉 Ale to wcale nie wpłynęło na ich smak, który po prostu zachwyca.

 

Bułeczki z borówkami to idealny dodatek do śniadania, podwieczorek czy słodką przerwę w ciągu dnia ! 

 

Przepis na wegańskie bułeczki z borówkami. Bez mleka, jajek, masła.

 

Składniki na 28-30 bułeczek:


1 kg mąki pszennej tortowej
500-560 ml ciepłego mleka roślinnego
40 g drożdży
 110 g oleju kokosowego (pół szklanki)
 100 g cukru (pół szklanki) i 1 łyżka cukru waniliowego

1/2 łyżeczki soli

Borówki

 

 

Sposób wykonania:


W mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier i dwie kopiaste łyżki mąki – mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10-15 min aż zaczyn zacznie pracować .

Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy zaczyn. Stopniowo wlewamy ciepłe mleko i olej. Na końcu dodajemy sól. Wyrabiamy ciasto (ja wyrabiałam w robocie ok. 10 min). Ciasto powinno być elastyczne.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do podwojenia objętości, około 1-2 godziny.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy je na małe kawałki.  Z każdego formujemy wałek i zawijamy w „ślimaka”. W każdą bułeczkę wciskamy borówki. Nadziane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 min. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy na złoty kolor przez 16-18 min.

Przestudzone bułeczki można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. 

 

Poniżej możesz wydrukować przepis lub przypiąć go na swojej tablicy 😊

 

Bułeczki drożdżowe z jagodami

Kategorie: Deser
Kuchnia: Wegańska
Tagi: drożdżówki, jagodzianki
Czas przygotowania: 1 hour
Cook Time: 18 minutes
Całkowity czas: 1 hour 18 minutes
Ilość porcji: 28 bułek
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 500-560 ml ciepłego mleka roślinnego
  • 40 g świeżych drożdży
  • 110 ml oleju
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki soli

Sposób wykonania

  • W mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier i dwie kopiaste łyżki mąki - mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10-15 min aż zaczyn zacznie pracować .
  • Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy zaczyn. Stopniowo wlewamy ciepłe mleko i olej. Na końcu dodajemy sól. 
  • Wyrabiamy ciasto (ja wyrabiałam w robocie ok. 10 min). Ciasto powinno być elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do podwojenia objętości, około 1-2 godziny.
  • Ciasto pozbawiamy powietrza uderzając pięścią . Krótko wyrabiamy. Dzielimy ciasto na małe kawałki . Z każdego formujemy wałek i zawijamy w „ślimaka”. W każdą bułeczkę wciskamy borówki. Gotowe jagodzianki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 40 min. 
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 °C. Pieczemy na złoty kolor przez 16-18 min. Przestudzone bułeczki można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

 

 

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

2
Dodaj komentarz

avatar

1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Marcepanowa kuchniaSłodko Słodka Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Słodko Słodka
Gość

Pyszne bułeczki,bardzo apetyczne zdjęcie 🙂