Drożdżówki ze śliwkami i lukrem

Drożdżówki ze śliwkami i lukrem. Przepis na szybkie drożdżówki. Bez mleka.
Drożdżówki ze śliwkami i lukrem. Przepis na szybkie drożdżówki. Bez mleka.

Drożdżówki ze śliwkami to jedne z moich ulubionych ! A polane lukrem to dopiero poezja 🙂 W sezonie śliwki najczęściej wykorzystuję do drożdżowych wypieków, na powidła śliwkowe i knedle. A wy w jakiej postaci uwielbiacie śliwki ?

Ciasto drożdżowe wyszło mi bardzo delikatne i puszyste i bardzo łatwo było mi formować z niego drożdżówki. Jako nadzienia użyłam śliwek z syropu mojej babci, ale spokojnie możecie użyć świeżych owoców czy powideł.

Lukier zrobiłam ze swojego sprawdzonego przepisu i polałam nim przestudzone drożdżówki ze śliwkami. Wyszło mi go trochę za dużo, więc przelałam lukier do słoika i włożyłam do lodówki (Będzie do kolejnych wypieków).

Drożdżówki z tego przepisu ze względu na to, że nie zawierają mleka krowiego i masła mogą być spożywane przez osoby z nietolerancją laktozy czy kazeiny.

Składniki:
500 g mąki pszennej
1 jajko
60 g miodu lub cukru
50 g oleju (użyłam z orzechów włoskich )
20 g świeżych drożdży
1 szkl. lekko ciepłego mleka roślinnego lub zwykłego
garść orzechów włoskich
Dżem śliwkowy, śliwki w syropie lub świeże śliwki

Drożdżówki ze śliwkami i lukrem.


Sposób wykonania:


Mieszamy ciepłe (nie gorące) mleko z drożdżami i dwoma łyżkami cukru. Przykrywamy i odstawiamy na chwile, żeby drożdże zaczęły pracować. Przesiewamy do miski mąkę, mieszamy ze szczyptą soli, dodajemy, zaczyn drożdżowy, jajko, miód i na końcu olej. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia – powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 st. Ciasto dzielimy na mniejsze kulki i rozpłaszczamy je na okrągły placek. Na środek nakładamy powidła śliwkowe, odsączone śliwki z syropu lub świeże owoce i zawijamy boki do środka. Drożdżówki układamy w równych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy wierzch jajkiem wymieszanym z łyżeczką mleka. Pieczemy ok. 20-25 min.
Gotowe drożdżówki studzimy na kratce. Przestudzone polewamy lukrem i posypujemy orzechami.

Drożdżówki ze śliwkami i lukrem

Pyszne i szybkie drożdżówki ze śliwkami i lukrem. Bez mleka i masła.
Kategorie: Ciasta, Drożdżówki
Kuchnia: Bez masła, Bez mleka
Tagi: drożdżówki
Czas przygotowania: 45 minutes
Cook Time: 25 minutes
Całkowity czas: 1 hour 10 minutes
Ilość porcji: 8 drożdżówek
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

500 g mąki pszennej

    1 jajko

      60 g miodu lub cukru

        50 g oleju (użyłam z orzechów włoskich )

          20 g świeżych drożdży

            1 szkl. lekko ciepłego mleka roślinnego lub zwykłego

              garść orzechów włoskich

                Dżem śliwkowy, śliwki w syropie lub świeże śliwki

                  Sposób wykonania

                  • Mieszamy ciepłe (nie gorące) mleko z drożdżami i dwoma łyżkami cukru. Przykrywamy i odstawiamy na chwile, żeby drożdże zaczęły pracować.
                  • Przesiewamy do miski mąkę, mieszamy ze szczyptą soli, dodajemy, zaczyn drożdżowy, jajko, miód i na końcu olej. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia – powinno podwoić swoją objętość.
                  • Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 st. Ciasto dzielimy na mniejsze kulki i rozpłaszczamy je na okrągły placek. Na środek nakładamy powidła śliwkowe, odsączone śliwki z syropu lub świeże owoce i zawijamy boki do środka. Drożdżówki układamy w równych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy wierzch jajkiem wymieszanym z łyżeczką mleka. Pieczemy ok. 20-25 min.
                  • Gotowe drożdżówki studzimy na kratce. Przestudzone polewamy lukrem i posypujemy orzechami.
                  Instagram marcepanowa_

                  About

                  Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

                  4
                  Dodaj komentarz

                  avatar

                  2 Comment threads
                  2 Thread replies
                  0 Followers
                   
                  Most reacted comment
                  Hottest comment thread
                  3 Comment authors
                  Marcepanowa kuchniaSylwia REwelina Recent comment authors
                    Subscribe  
                  najnowszy najstarszy oceniany
                  Powiadom o
                  Ewelina
                  Gość

                  Domowe drożdżówki są najlepsze 🙂 Zapisuję muszę kiedyś znowu je zrobić 🙂

                  Sylwia R
                  Gość
                  Sylwia R

                  Przy wolnym weekendzie chętnie skorzystam z Twojego przepisu!