Tort czekoladowy z musem malinowo-kokosowym

Wegański tort czekoladowy z musem malinowo-kokosowym i polewą czekoladową.
Wegański tort czekoladowy z musem malinowo-kokosowym i polewą czekoladową.

Tort czekoladowy z musem malinowo-kokosowym to mój drugi własnoręcznie zrobiony tort wegański ! Musze powiedzieć, że zaskoczył mnie smakiem i efektem końcowym choć bardzo obawiałam się jak wyjdzie. Mam nadzieję, że z czasem nabiorę wprawy i nie będę robiła tortu pół dnia 😛 

Tort składa się z puszystego ciasta czekoladowego na oleju. Musu malinowego na śmietance kokosowej, wegańskiego kremu maślanego z dodatkiem soku malinowego i czekoladowej polewy. Udekorowałam go bezami (które nie były wegańskie, ale pasowały mi do zdjęć) i różowymi goździkami. 

Taki tort czekoladowy polecam dla osób początkujących. Jest trochę roboty zwłaszcza z chłodzeniem poszczególnych mas i kremów ale ciasto jest bardzo proste w wykonaniu. 

Tort robiłam w małej tortownicy o średnicy 16 cm. 

Wegański tort czekoladowy z musem malinowo-kokosowym i polewą czekoladową.

Tort czekoladowy z musem malinowo-kokosowym

Ciasto czekoladowe:

kubka – mąki pszennej tortowej typ 450 
¾ kubka cukru
4 łyżki – kakao 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
kubka oleju
1 łyżka octu jabłkowego
1 kubek zimnej wody
szczypta soli

 

Sposób wykonania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. 
Dno małej tortownicy o średnicy 16 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki lekko natłuszczamy olejem. 

Mąkę, kakao, sodę i proszek przesiewamy do miski. Dodajemy cukier oraz sól i mieszamy. Stopniowo dolewamy wodę i dokładnie mieszamy lub miksujemy. Dodajemy ocet i wlewamy małym strumieniem olej. Miksujemy aż masa będzie gładka bez grudek. Ciasto przelewamy do tortownicy. Pieczemy ok. 35-40 min. do suchego patyczka.
 
 
Mus malinowo-kokosowy
1 opakowanie śmietanki kokosowej do ubijania
(można kupić w sklepie internetowym lub użyć tłustego mleczka w puszce)
150 g cukru pudru
600 g świeżych lub mrożonych malin
3 łyżki agaru
 
Śmietankę ubijamy na sztywno i wkładamy do lodówki. Maliny przekładamy do garnka i podgrzewamy razem z cukrem. Przecedzamy przez sitko do drugiego garnka (aby pozbyć się pestek i otrzymać sok). Powstały sok doprowadzamy do wrzenia, dodajemy agar i dokładnie mieszamy ok. 2-3 min. Ściągamy garnek z palnika i studzimy (ważne żeby masa nie zaczęła tężeć. Przestygnięty mus malinowy dodajemy do śmietanki i delikatnie mieszamy. Wkładamy do lodówki, żeby masa zgęstniała. 
 
Wegański tort czekoladowy z musem malinowo-kokosowym i polewą czekoladową.
 

Krem maślany

1 kostka wegańskiej margaryny lub masła
150 g cukru pudru 
2 łyżki soku z malin
 
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Na koniec dolewamy sok i miksujemy. Krem schładzamy aby łatwo było nim dekorować. 
 
 
 
Polewa czekoladowa:
½ tabliczki gorzkiej czekolady Goplana
6 łyżek śmietany wegańskiej/ mleczka kokosowego
 
Czekoladę zalewamy gorącą śmietanką lub mlekiem kokosowym i dokładnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Zostawiamy do przestygnięcia. 
 
 
Składanie ciasta:
 
Ciasto czekoladowe przecinamy na 3 blaty. Każdy nasączamy wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Blaty przekładamy kremem. Ciasto smarujemy kremem maślanym. Wkładamy do lodówki lub na chwilę do zamrażarki. Wyciągamy dobrze schłodzone ciasto i polewamy przestygniętą polewą czekoladową. Dekorujemy. 

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Edyta Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Edyta
Gość

Jaki zabawny zbieg okolicznosci, tez dzisiaj upieklam bardzo podobne ciasto na sodzie, z dodatkiem octu. Tylko krem jest z solonego karmelu. Wyobrazam sobie jaki pyszny jest Twoj maslany krem z malinkami 🙂