Murzynek tradycyjny i najlepszy

Przepis na ciasto murzynek. Pyszne i tradycyjne ciasto z kakao.
Przepis na ciasto murzynek. Pyszne i tradycyjne ciasto z kakao.

Murzynek to ciasto, które zawsze pojawia się w moim domu na Święta.  W przeciwieństwie do piernika znika bardzo szybko ! Często robię go z dodatkiem korzennych przypraw i polewą.Tym razem zrobiłam najbardziej tradycyjną wersję z kakao i cukrem pudrem. Co sprawia, że ciasto jest puszyste ? Ubita piana z białek dodana pod koniec do ciasta ! To mój niezawodny sposób na wyrośnięte ciasto bez zakalca. Ważne aby delikatnie wymieszać ją z ciastem. 

Przepis na najlepszy tradycyjny murzynek bez zbędnych dodatków 

Przepis na ciasto murzynek. Pyszne i tradycyjne ciasto z kakao.

Składniki:
1 szklanka mąki
100 g roślinnej margaryny lub masła
1/2 szklanki cukru
3 jajka
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
60 ml mleka roślinnego lub zwykłego

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. W czasie gdy piekarnik się nagrzewa w rondelku podgrzewamy margarynę lub masło z cukrem, kakao i mlekiem. Mieszamy do czasu aż masło i cukier się rozpuszczą, następnie ściągamy garnek z palnika i studzimy masę. Gdy masa ostygnie dodajemy do niej żółtka, cukier waniliowy i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy łyżką sięgając dna. Ważne aby dobrze wymieszać składniki i nie było w nim grudek. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy ją do masy i delikatnie mieszamy napowietrzając masę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do suchego patyczka ok. 40 min. Przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

Przepis na ciasto murzynek. Pyszne i tradycyjne ciasto z kakao.

Murzynek tradycyjny i najlepszy

Najlepszy murzynek ! Wilgotny, puszysty i rozpływający się w ustach.
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta
Kuchnia: bez laktozy, Bez mleka, Polska
Tagi: bez laktozy, Boże Narodzenie, Ciasta
Czas przygotowania: 40 minutes
Cook Time: 40 minutes
Całkowity czas: 1 hour 20 minutes
Ilość porcji: 6 osób
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 100 g roślinnej margaryny lub masła
  • ½ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 60 ml mleka roślinnego lub zwykłego

Sposób wykonania

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. W czasie gdy piekarnik się nagrzewa w rondelku podgrzewamy margarynę lub masło z cukrem, kakao i mlekiem. Mieszamy do czasu aż masło i cukier się rozpuszczą, następnie ściągamy garnek z palnika i studzimy masę.
  • Gdy masa ostygnie dodajemy do niej żółtka, cukier waniliowy i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy łyżką sięgając dna. Ważne aby dobrze wymieszać składniki i nie było w nim grudek.
  • W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy ją do masy i delikatnie mieszamy napowietrzając masę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do suchego patyczka ok. 40 min.

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

10
Dodaj komentarz

avatar

5 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Fitsweet.meLauraMamAsiablogierkaMarcepanowa kuchnia Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Aleksandra Załęska
Gość
Aleksandra Załęska

Nie przepadam za ciastami z kakao, ale Twój przepis wydaje się łatwy i smaczny. Może zrobię Murzynka na niedzielny deser 🙂

blogierka
Gość

Czasem urok tkwi w prostocie! 😀

MamAsia
Gość

Ja dodaję do murzynka powidła śliwkowe. Chociaż nie nazywam tego murzynkiem, by nie zapeszyć – mamie kiedyś przestał wychodzić i jakaś zmora słowa “murzynek” we mnie tkwi;D

Laura
Gość
Laura

5 stars
wygląda pysznie 🙂

Fitsweet.me
Gość

5 stars
Murzynek to najlepsze ciasto na świecie 🙂