Paszteciki z pieczarkami i czarnuszką(wegańskie)

Paszteciki z pieczarkami i czarnuszką. Wegańskie drożdżowe paszteciki.

Paszteciki z pieczarkami, posypane czarnuszką – nie może ich zabraknąć na Świątecznym stole !
Pierwszym skojarzeniem z tymi pasztecikami jest moja babcia, która prawie zawsze na święta wypiekała te małe drożdżowe bułeczki z pieczarkowym nadzieniem i obowiązkowo z czarnuszką ! Uwielbiałam je w wersji na ciepło, a jeszcze bardziej maczane w gorącym barszczu 🙂

Bez wątpienia jest to mój osobisty symbol świąt ! Wiem, że jest dużo wersji nadzienia. Jedni robią z kapustę, drudzy z kapustą i grzybami. Ja jednak stawiam na klasyczne nadzienie z podsmażonych na oleju lub maśle pieczarek, doprawionych do smaku solą, pieprzem i ziołami. Do farszu można dodać też podsmażoną cebulę ale nie jest to dodatek konieczny 😉

Kiedy upiec paszteciki ? Każda okazja jet dobra ! Możecie upiec je przed świętami, w Święta lub nawet na sylwestra i zaserwować w formie ciepłych lub zimnych przystawek.


Podsumowując dodam jeszcze, że paszteciki nie zawierają jajek, mleka, masła i są w 100 % wegańskie !
Z pewnością zasmakują całej rodzinie i umilą Świąteczny czas.

Paszteciki z pieczarkami i czarnuszką. Wegańskie paszteciki drożdżowe.

Paszteciki z pieczarkami do barszczu

Składniki na ciasto drożdżowe:
600 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1 szkl. mleka roślinnego
3 łyżki oleju rzepakowego lub wegańskiego masła
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:
1 duże opakowanie pieczarek
1 łyżka oleju
sól, pieprz, zioła lub domowa wegeta
(opcjonalnie można dodać 1/2 cebuli)

Sposób wykonania:

Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy pieczarki (można dodać też cebulę, którą podsmażamy krótko przed dodaniem pieczarek). Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i podlewamy odrobiną wody. Przykrywamy i dusimy (woda powinna wyparować).


Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy do nich lekko ciepłe mleko i łyżeczkę cukru. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-12 min. Do dużej miski przesiewamy mąkę, następnie wlewamy spienione drożdże, następnie dodajemy sól i olej. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Formujemy kulę i kładziemy ją na oprószonym mąką blacie. dzielimy na części. Każdą wałkujemy na prostokąt. Na końcach układamy farsz i zawijamy w rulon, następnie tniemy je na mniejsze kawałki. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem, na koniec smarujemy mlekiem roślinnym i posypujemy czarnuszką. Przykrywamy i zostawiamy do podrośnięcia. Podczas gdy bułeczki rosną, nagrzewamy piekarnik do 180 st. Wkładamy paszteciki do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 min.

Paszteciki z pieczarkami i czarnuszką. Wegańskie paszteciki drożdżowe.

Paszteciki z pieczarkami i czarnuszką

Wegańskie drożdżowe paszteciki z pieczarkami i czarnuszką ! Pyszne, idealne do barszczu.
Kategorie: Boże Narodzenie
Kuchnia: Polska, Wegańska
Tagi: bez jajek, paszteciki, przystawki,, wegańskie
Czas przygotowania: 40 minutes
Cook Time: 20 minutes
Całkowity czas: 1 hour
Ilość porcji: 24 paszteciki
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

Ciasto drożdżowe

  • 600 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub wegańskiego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli

Nadzienie

  • 1 duże opakowanie pieczarek
  • 1 łyżka oleju
  • sól pieprz, zioła lub domowa wegeta
  • opcjonalnie można dodać 1/2 cebuli

Sposób wykonania

Nadzienie

  • Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy pieczarki (można dodać też cebulę, którą podsmażamy krótko przed dodaniem pieczarek). Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i podlewamy odrobiną wody. Przykrywamy i dusimy (woda powinna wyparować).

Ciasto drożdżowe

  • Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy do nich lekko ciepłe mleko i łyżeczkę cukru. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-12 min. Do dużej miski przesiewamy mąkę, następnie wlewamy spienione drożdże, następnie dodajemy sól i olej. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Formujemy kulę i kładziemy ją na oprószonym mąką blacie. dzielimy na części. Każdą wałkujemy na prostokąt. Na końcach układamy farsz i zawijamy w rulon, następnie tniemy je na mniejsze kawałki. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem. Smarujemy mlekiem roślinnym i posypujemy czarnuszką. Przykrywamy i zostawiamy do podrośnięcia. Podczas gdy bułeczki rosną, nagrzewamy piekarnik do 180 st. Wkładamy paszteciki do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 min.
Instagram marcepanowa_

Lubisz świąteczne dekoracje i detale ? Z pewnością spodobają Ci się te dodatki !

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

5
Dodaj komentarz

avatar

3 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
AngelikaMarcepanowa kuchniaPaulinaSylwia R Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Sylwia R
Gość
Sylwia R

Uwielbiam!♥️ U mnie zawsze z cebulką i grzybkami. Z czarnuszka mogę wypróbować jest to świetna propozycja na przekąske ♥️

Paulina
Gość
Paulina

Uwielbiam takie dania! Wyglądają bosko <3

Angelika
Gość
Angelika

Totalnie moje smaki uwielbiam