Barszcz czerwony na zakwasie z warzywami

Barszcz czerwony na zakwasie. Barszcz wigilijny.
0 0 vote
Article Rating

Barszcz czerwony to zupa, która najbardziej kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Choć w Wigilię jemy go najczęściej z uszkami to ja jednak wolę go w wersji na bogato z kawałkami buraków, marchewki i ziemniakami. Oczywiście taki barszcz musi być koniecznie zrobiony na domowym zakwasie !

Jeśli chodzi o zakwas buraczany to warto spożywać go nie tylko od święta.  Wykazuje on właściwości, które chronią nas przed wirusami, a nawet rakiem!
Buraki bogate są w błonnik, składniki mineralne takie jak : fosfor, magnez, żelazo, wapń, oraz witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy, witamina B3 lub inaczej PP);

Dodatkowo sok z kiszonych buraków przyspiesza wydalanie z organizmu kwasu moczowego. Tego rodzaju detoksykacja stanowi profilaktykę kamicy nerkowej oraz wspiera leczenie chorób reumatycznych. Pomaga w redukcji wagi, pozytywnie wpływa na trawienie i obniżenie cholesterolu.

Betanina zawarta w soku z buraków kiszonych ma właściwości przeciwutleniające. Chroni ona komórki przed rakiem. Substancja ta może być stosowana w profilaktyce nowotworów oraz wspomagająco w ich leczeniu (zwłaszcza raka pęcherza, raka żołądka i raka jelita grubego).

Podsumowując, zakwas z buraków to niezaprzeczalnie bomba odżywcza, którą powinno się pi przez cały rok !

Przepis na zakwas możecie przeczytać znajdziecie tutaj:
https://marcepanowakuchnia.pl/2017/12/barszcz-kiszony/

Świąteczny Barszcz czerwony
na zakwasie

Składniki:
Buraki ok. 8-10 małych
1 szklanka zakwasu z buraków (można dać więcej)
2 średnie marchewki
1-2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2-3 ziela angielskie
łyżka soli
łyżeczka cukru
pieprz do smaku

 

Sposób wykonania:
Buraczki i marchewki obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą lekko ponad warzywa. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, sól i cukier. Gotujemy pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Wlewamy zakwas i jeszcze chwilę gotujemy. W międzyczasie gotujemy ziemniaki. Zupę doprawiamy do smaku, można też zabielić barszcz mlekiem lub śmietaną. Zupę podajemy z ziemniakami.

Barszcz czerwony na zakwasie. Przepis na barszcz Wigilijny.
Instagram marcepanowa_

Barszcz czerwony na zakwasie z warzywami

Przepis na pyszny świąteczny barszcz czerwony z kawałkami buraków marchewki i ziemniakami.
Kategorie: Boże Narodzenie, Zupy
Kuchnia: Dietetyczna, Fit, Wegańska, Zdrowa
Tagi: barszcz, Boże Narodzenie, zupa
Czas przygotowania: 30 minutes
Cook Time: 30 minutes
Całkowity czas: 1 hour
Ilość porcji: 10 osób
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

  • Buraki ok. 8-10 małych
  • 1 szklanka zakwasu z buraków można dać więcej
  • 2 średnie marchewki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ziela angielskie
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz do smaku

Sposób wykonania

  • Buraczki i marchewki obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą lekko ponad warzywa. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, sól i cukier. Gotujemy pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Wlewamy zakwas i jeszcze chwilę gotujemy. W międzyczasie gotujemy ziemniaki. Zupę doprawiamy do smaku, można też zabielić barszcz mlekiem lub śmietaną. Zupę podajemy z ziemniakami.
0 0 vote
Article Rating

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Hubert Jelonek
11 miesięcy temu

U nas w domu zakwas buraczany nastawia się co około 2 miesiące, pijemy go dla zdrowotności 🙂

koza domowa
11 miesięcy temu

Pięknie wygląda, musi być pyszny! Wesołych Świąt!

Ewelina
11 miesięcy temu

W tym roku nie zdążyłam z zakwasem, niestety 🙁 ale barszcz był.

Paulina
Paulina
11 miesięcy temu

Mniam! Uwielbiam! ❤️ Wesołych świąt!