Barszcz czerwony to zupa, która najbardziej kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Choć w Wigilię jemy go najczęściej z uszkami to ja jednak wolę go w wersji na bogato z kawałkami buraków, marchewki i ziemniakami. Oczywiście taki barszcz musi być koniecznie zrobiony na domowym zakwasie !
Jeśli chodzi o zakwas buraczany to warto spożywać go nie tylko od święta. Wykazuje on właściwości, które chronią nas przed wirusami, a nawet rakiem!
Buraki bogate są w błonnik, składniki mineralne takie jak : fosfor, magnez, żelazo, wapń, oraz witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy, witamina B3 lub inaczej PP);
Dodatkowo sok z kiszonych buraków przyspiesza wydalanie z organizmu kwasu moczowego. Tego rodzaju detoksykacja stanowi profilaktykę kamicy nerkowej oraz wspiera leczenie chorób reumatycznych. Pomaga w redukcji wagi, pozytywnie wpływa na trawienie i obniżenie cholesterolu.
Betanina zawarta w soku z buraków kiszonych ma właściwości przeciwutleniające. Chroni ona komórki przed rakiem. Substancja ta może być stosowana w profilaktyce nowotworów oraz wspomagająco w ich leczeniu (zwłaszcza raka pęcherza, raka żołądka i raka jelita grubego).
Podsumowując, zakwas z buraków to niezaprzeczalnie bomba odżywcza, którą powinno się pi przez cały rok !
Przepis na zakwas możecie przeczytać znajdziecie tutaj:
https://marcepanowakuchnia.pl/2017/12/barszcz-kiszony/
Świąteczny Barszcz czerwony
na zakwasie
Składniki:
Buraki ok. 8-10 małych
1 szklanka zakwasu z buraków (można dać więcej)
2 średnie marchewki
1-2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2-3 ziela angielskie
łyżka soli
łyżeczka cukru
pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Buraczki i marchewki obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą lekko ponad warzywa. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, sól i cukier. Gotujemy pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Wlewamy zakwas i jeszcze chwilę gotujemy. W międzyczasie gotujemy ziemniaki. Zupę doprawiamy do smaku, można też zabielić barszcz mlekiem lub śmietaną. Zupę podajemy z ziemniakami.
Barszcz czerwony na zakwasie z warzywami
Składniki
- Buraki ok. 8-10 małych
- 1 szklanka zakwasu z buraków można dać więcej
- 2 średnie marchewki
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2-3 ziela angielskie
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz do smaku
Sposób wykonania
- Buraczki i marchewki obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą lekko ponad warzywa. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, sól i cukier. Gotujemy pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Wlewamy zakwas i jeszcze chwilę gotujemy. W międzyczasie gotujemy ziemniaki. Zupę doprawiamy do smaku, można też zabielić barszcz mlekiem lub śmietaną. Zupę podajemy z ziemniakami.
U nas w domu zakwas buraczany nastawia się co około 2 miesiące, pijemy go dla zdrowotności 🙂
To podobnie jak u mnie ! Bardzo lubię zakwas buraczany 😉
Pięknie wygląda, musi być pyszny! Wesołych Świąt!
Dziękuję i wzajemnie Spokojnych i radosnych Świąt 🙂
W tym roku nie zdążyłam z zakwasem, niestety 🙁 ale barszcz był.
Ale najważniejsze, że był 😉 A zakwas zawsze można zrobić 😉 Pozdrawiam !
Mniam! Uwielbiam! ❤️ Wesołych świąt!
To tak jak ja ! Wzajemnie Wesołych Świąt ❤️