Sernik bananowy z masą kajmakową i orzechami

Sernik bananowy z masą kajmakowąi orzechami w karmelu. Przepis na kremowy sernik.
0 0 vote
Article Rating

Sernik z bananami i masą kajmakową po raz pierwszy pojawił się na Naszym świątecznym stole. Jest to zdecydowanie jeden z lepszych serników jakie zrobiłam. Lekko słodka masa serowa i słodka polewa z masy kajmakowej idealnie się uzupełniają. Pierwszy raz robiłam ten sernik z mamą na imprezę urodzinową. Wyszedł tak dobry, że mama stwierdziła, że musimy zrobić go na Święta ! Dlatego w tym roku sernik bananowy pojawił się w naszym Świątecznym menu 🙂

Do zrobienia spodu użyłam maślanych herbatników, ale oczywiście możecie użyć też innych ciasteczek 🙂 Do masy serowej dodałam śmietanę kremówkę, która sprawiła, że sernik wyszedł kremowy i rozpływający się w ustach ! Wierzch ciasta polałam masą kajmakową z puszki a następnie udekorowałam orzechami w karmelu !

Koniecznie musicie go spróbować. Z pewnością Wam zasmakuje !

Jeśli lubicie serniki zobaczcie też przepis na “Sernik z kaszą manną”

Sernik bananowy z masą kajmakowąi orzechami w karmelu. Przepis na kremowy sernik.

Sernik bananowy z masą kajmakową i orzechami w karmelu

Składniki:

Spód:
170 -180 g herbatników
70-80 g roztopionego masła ⠀

Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka
200 ml śmietany kremówki 30%
2 duże banany lub 3 małe
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ⠀

Dekoracja:
Masa kajmakowa w puszce
Orzechy w karmelu
* Można udekorować też plastrami banana

 

Sposób wykonania:


Ciasteczka rozdrabniamy w mikserze. Masło roztapiamy i wlewamy do ciasteczek. Dokładnie mieszamy. Ciasteczkową masą wylepiamy spód tortownicy, następnie podpiekamy 10-12 min w 180 st.C. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Banany miksujemy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Następnie dodajemy twaróg, całe jajka, śmietankę kremówkę i ekstrakt waniliowy. Miksujemy na gładką masę bez grudek. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód. Sernik pieczemy 55-60 min w 170 st.C . Sernik sporo urośnie, ale potem lekko opadnie. Gotowy sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przestudzony sernik smarujemy masą kajmakową z puszki i dekorujemy orzechami w karmelu. Wkładamy na całą noc do lodówki. ⠀

Sernik bananowy z masą kajmakowąi orzechami w karmelu. Przepis na kremowy sernik.

Sernik bananowy z masą kajmakową i orzechami w karmelu

Pyszny kremowy sernik bananowy z kajmakiem i orzechami. Dla fanów sernika !
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Deser
Kuchnia: Polska
Tagi: Boże Narodzenie, Ciasta, sernik
Czas przygotowania: 30 minutes
Cook Time: 1 hour
Całkowity czas: 1 hour 30 minutes
Ilość porcji: 12 osób
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

  • 170 -180 g herbatników
  • 70-80 g roztopionego masła ⠀
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 duże banany lub 3 małe
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ⠀
  • Masa kajmakowa w puszce
  • Orzechy w karmelu

Sposób wykonania

  • Ciasteczka rozdrabniamy w mikserze. Masło roztapiamy i wlewamy do ciasteczek. Dokładnie mieszamy. Ciasteczkową masą wylepiamy spód tortownicy, następnie podpiekamy 10-12 min w 180 st.C. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Banany miksujemy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Następnie dodajemy całe jajka, śmietankę kremówkę i ekstrakt waniliowy. Miksujemy na gładką masę bez grudek. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód. Sernik pieczemy 55-60 min w 170 st.C . Sernik sporo urośnie, ale potem lekko opadnie. Gotowy sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przestudzony sernik smarujemy masą kajmakową z puszki i dekorujemy orzechami w karmelu. Wkładamy na całą noc do lodówki. ⠀
0 0 vote
Article Rating

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magdalena
Magdalena
6 miesięcy temu

kulinarne cudo!

Karolina
Karolina
6 miesięcy temu

5 stars
A kiedy dodajemy ser
Banany miksujemy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Następnie dodajemy całe jajka, śmietankę kremówkę i ekstrakt waniliowy. Miksujemy na gładką masę bez grudek. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód.

Pati
Pati
3 miesięcy temu

Mam pytanie…..czy zamiast sera w wiaderku może być zwykły półtłusty,który zmiele w maszynce do mięsa???

Pati
Pati
3 miesięcy temu

Dziękuję 🙂 mogłabym jeszcze prosić o wymiary tortownicy? chciałabym zrobić ten sernik na święta ale niestety w wypiekach jestem kiepska dlatego tak dopytuję…

Rudolfina
1 miesiąc temu

5 stars
Bardzo smaczny!