Tort z kremem cynamonowym

Tort z kremem cynamonowym. Przepis na najlepszy biszkopt kakaowy.

Tort z kremem cynamonowym

Tort z kremem cynamonowym – ciasto dla fanów cynamonu i słodyczy !

W związku z tym, że torty nie są moją mocną stroną, to przepisy na nie rzadko pojawiają się na moim blogu. Prawie zawsze zrobienie tortu zajmuje mi cały dzień lub czasem dwa. Ale mimo to lubię kulinarne wyzwania i zamierzam trenować dekorowanie tortów 🙂
Tym razem postawiłam na skromną dekorację, która ma swój urok.

Z czego składa się tort ?
Jego podstawą jest kakaowy biszkopt z dodatkiem zimnej wody, zdecydowanie mój ulubiony i niezawodny przepis ! Przełożony został kremem na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki z dodatkiem cynamonu. Krem posłużył mi też do dekoracji tortu. Całość posypałam cynamonem, a na wierzchu ułożyłam polukrowane pierniczki.

Niezaprzeczalnie jest to jeden z lepszych tortów jaki zrobiłam ! Jest słodki ale nie przesłodzony i z kubkiem kawy to pyszny duet.

Tort z kremem cynamonowym.

Tort czekoladowy z kremem cynamonowym

Biszkopt kakaowy:
5 jajek
160 g cukru pudru
75 ml zimnej wody
120 g mąki tortowej
35 g ciemnego kakao ⠀

Krem cynamonowy:
250 g serka mascarpone
300 ml śmietany kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu ⠀

Do naponczowania:
Woda+sok z cytryny ⠀

Biszkopt:
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C, a dno tortownicy wykładamy papierem.
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodajemy partiami cukier i ubijamy aż piana będzie sztywna i lśniąca (cukier powinien się rozpuścić),  następnie zmniejszamy obroty miksera i wlewamy po łyżce zimnej wody. Dodajemy po jednym żółtko, krótko miksujemy. Następnie dodajemy partiami przesianą mąkę z kakao i mieszamy drewnianą łyżką (sięgając dna i napowietrzając masę). Przelewamy masę do tortownicy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka. Gotowy biszkopt upuszczano na ziemie kilka razy i zostawiamy do wystygnięcia. Przestygnięty biszkopt oddzielamy delikatnie nożem od tortownicy i wyjmujemy. Przecinamy biszkopt na 2 blaty. ⠀ ⠀

Krem cynamonowy:
Ważne ! Śmietana i serek powinny być bardzo dobrze schłodzone !
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy na wysokich obrotach aż krem zgęstnieje. Gotowym kremem przekładamy blaty tortu i dekorujemy go naokoło. Gotowy tort schładzamy całą noc w lodówce.
 

Tort z kremem cynamonowym

Kategorie: Ciasta, Torty
Kuchnia: Polska
Tagi: tort
Czas przygotowania: 50 minutes
Cook Time: 30 minutes
Całkowity czas: 1 hour 20 minutes
Ilość porcji: 12 osób
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

Biszkopt kakaowy

  • 5 jajek
  • 160 g cukru pudru
  • 75 ml zimnej wody
  • 120 g mąki tortowej
  • 35 g ciemnego kakao ⠀

Krem cynamonowy

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu ⠀

Do naponczowania

  • Woda+sok z cytryny ⠀

Sposób wykonania

Biszkopt kakaowy

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C, a dno tortownicy wykładamy papierem.
  • Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodajemy partiami cukier i ubijamy aż piana będzie sztywna i lśniąca (cukier powinien się rozpuścić), następnie zmniejszamy obroty miksera i wlewamy po łyżce zimnej wody. Dodajemy po jednym żółtko, krótko miksujemy. Następnie dodajemy partiami przesianą mąkę z kakao i mieszamy drewnianą łyżką (sięgając dna i napowietrzając masę). Przelewamy masę do tortownicy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka. Gotowy biszkopt upuszczano na ziemie kilka razy i zostawiamy do wystygnięcia. Przestygnięty biszkopt oddzielamy delikatnie nożem od tortownicy i wyjmujemy. Przecinamy biszkopt na 2 blaty. ⠀ ⠀

Krem cynamonowy

  • Ważne ! Śmietana i serek powinny być bardzo dobrze schłodzone !
  • Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy na wysokich obrotach aż krem zgęstnieje. Gotowym kremem przekładamy blaty tortu i dekorujemy go naokoło. Gotowy tort schładzamy całą noc w lodówce. ⠀

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

4
Dodaj komentarz

avatar

2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Sylwia RMarcepanowa kuchniaRafał Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Rafał
Gość
Rafał

Wygląda wybornie 🙂

Sylwia R
Gość
Sylwia R

Bardzo ładnie się prezentuje ♥️ z chęcią bym zrobiła u siebie na stół świąteczny ❤️