Krem pomarańczowy z nerkowców (wegański)

Krem pomarańczowy z orzechów nerkowca podany w pomarańczy. Wegański i bezglutenowy deser.

Krem pomarańczowy z nerkowców – pyszne i zdrowe kalorie !
Zawsze w okresie Świątecznym i zimowym mam straszną ochotę na cytrusy i jem tonami pomarańcze, mandarynki i grejpfruty 😉 Zastanawiałam się nad tym jaki deser z nich wyczarować. Jakiś czas temu na zagranicznej stronie znalazłam przepis na waniliowy krem z orzechów nerkowca i postanowiłam zrobić swoją pomarańczową wersję tego deseru. Krem wyszedł aksamitny, lekko słodki, a podany w pomarańczy wygląda oryginalnie i efektownie. Deser jest w prawdzie kaloryczny za sprawą orzechów nerkowca ale ważne aby wspomnieć o dużej dawce witamin i minerałów, które zawiera, między innymi:

beta-karoten, kwas foliowego, witaminy C, K, witaminy z grupy B , żelazo, wapń, miedź , cynk, mangan i potas.

Zdecydowanie jeszcze nie raz wrócę do tego deseru ! Myślę też już nad kolejną jego modyfikacją. Podsumowując gorąco Wam polecam spróbować ! Z pewnością zasmakuje nie tylko osobom na diecie wegańskiej ;D

Krem pomarańczowy z orzechów nerkowca podany w pomarańczy. Wegański i bezglutenowy deser.

Krem pomarańczowy z orzechami nerkowca (wegański, bezglutenowy)

Składniki:
2 szklanki namoczonych orzechów nerkowca
3 namoczone daktyle
Sok z 2-3 słodkich pomarańczy
Ziarenka wanilii ⠀

Orzechy zalewamy wodą, a daktyle sokiem pomarańczowym i zostawiamy na 4 h lub całą noc. Orzechy odsączamy,następnie dodajemy sok z daktylami i ziarenka z laski wanilii (można dodać zamiast nich ekstrakt waniliowy) Całość miksujemy na gładki krem. Przed podaniem najlepiej schodzić krem w lodówce.

Sposób podania:
Pomarańcze wydrążamy, nakładamy do nich krem, następnie dekorujemy np. kawałkami pomarańczy lub listkami mięty. Można też posypać deser np. kakao.

Krem pomarańczowy z orzechów nerkowca podany w pomarańczy. Wegański i bezglutenowy deser.

Orange vegan ang gluten-free cream

2 glasses of soaked cashew nuts
Juice from 2-3 sweet oranges 🍊
3 soaked dates
A few grains of vanilla ⠀

Soak cashews in water and dates in orange juice. Leave them for 4 hours or all night. Drain the cashews and mix them with dates, juice and vanilla seeds. Cool before serving.

Krem pomarańczowy z nerkowców (wegański, bezglutenowy)

Pyszny deser podany w pomarańczy, czyli wegański i bezglutenowy krem z nerkowców i daktyli.
Kategorie: Deser
Kuchnia: Bez mleka, Bezglutenowa, Wegańska
Tagi: deser
Czas przygotowania: 1 day
Całkowity czas: 1 day
Ilość porcji: 6 osób
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

  • 2 szklanki namoczonych orzechów nerkowca
  • 3 namoczone daktyle
  • Sok z 2-3 słodkich pomarańczy
  • Ziarenka wanilii ⠀

Sposób wykonania

  • Orzechy zalewamy wodą, a daktyle sokiem pomarańczowym i zostawiamy na 4 godziny lub całą noc.
  • Orzechy odsączamy,następnie dodajemy sok z daktylami i ziarenka z laski wanilii (można dodać zamiast nich ekstrakt waniliowy) Całość miksujemy na gładki krem.
  • Przed podaniem najlepiej schodzić krem w lodówce.

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

12
Dodaj komentarz

avatar

6 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Magdalena Bur/1000krokow.plMaria TamaraMałgosiaMarysiaPaulina Wu Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Gosia
Gość

Wygląda wspaniale! Czy daktyle można czymś zastąpić? nie mogę ze względu na hipoglikemię

Paulina Wu
Gość
Paulina Wu

Coś dla mnie, uwielbiam takie proste i smaczne desery, dzięki za inspirację 🙂

Marysia
Gość
Marysia

Deser wygląda obłędnie. W zimę też mam wzmożoną ochotę na cytrusy. Pomarańcze i mandarynki uwielbiam <3

Małgosia
Gość

Wygląda bardzo smacznie, zachęca mnie do skorzystania z przepisu. a kucharka ze mnie słaba.

Maria Tamara
Gość

Spróbowałabym kiedyś jego smaku:)

Magdalena Bur/1000krokow.pl
Gość

5 stars
O matko! Jak to cudnie wyglada