Morszczuk w marynacie miodowo-musztardowej

Morszczuk w marynacie miodowo-musztardowej z kokosowy kaszą bulgur. Dietetyczny obiad.
0 0 vote
Article Rating

Morszczuk w marynacie miodowo-musztardowej to niezaprzeczalnie moje ulubione połączenie ! Od jakiegoś czasu chodziło za mną takie lekkie danie. Uwielbiam rybę w każdej postaci i bardzo często pojawia się u mnie na stole. Do takiego obiadu zazwyczaj robię jeszcze surówkę z kiszonej kapusty i jabłka. Od dziecka uwielbiałam taki zestaw 🙂
Ostatnio bardzo często przygotowuje wszelkiego rodzaju kasze, a kasza bulgur jest jedną z moich ulubionych ! Dodałam do niej mleczka kokosowego, dzięki czemu stała się kremowa i kokosowa. Jeszcze jeszcze takiej nie próbowaliście to musicie to nadrobić 😉

 

Podsumowując, bardzo polecam to pyszne i lekkie połączenie nie tylko osobom dbającym o dietę 😉

Morszczuk w marynacie miodowo-musztardowej z kokosowy kaszą bulgur. Dietetyczny obiad.

Morszczuk w marynacie miodowo-musztardowej z kokosową kaszą

Składniki:
Filety z ryby (u mnie morszczuk) ale można użyć ulubionej białej ryby
1 duża marchewka
Świeży koperek ⠀

Marynata:
2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy
1/2 łyżki miodu
1 łyżeczka mieszanki ulubionych ziół
Sól/pieprz ⠀

W misce mieszamy 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek z musztardą miodem, ziołami, odrobiną soli i pieprzu do smaku. W gotowej marynacie maczamy rozmrożone filety, następnie wkładamy do lodówki na 30-40 min. (można też pominąć ten krok i od razu smażyć). W tym czasie gotujemy kaszę bulgur w osolonej wodzie ok. 8 min. Po tym czasie odlewamy wodę. Rozcinamy woreczki i przekładamy kaszę z powrotem do garnka. Zalewamy mlekiem kokosowym, doprawiamy odrobiną soli  i gotujemy jeszcze kilka minut. Zamarynowaną rybę smażymy na patelni razem z całą marynatą. Podlewamy bulionem warzywnym lub wodą i dodajemy startą marchewkę. Dusimy pod przykryciem. Rybę podajemy z kaszą i świeżym koperkiem 🌱

Ja do dania zrobiłam jeszcze surówkę z kiszonej kapusty i jabłka, która idealnie do niego pasuje !

Morszczuk w marynacie miodowo-musztardowej z kokosowy kaszą bulgur. Dietetyczny obiad.
Instagram marcepanowa_

Morszczuk w marynacie miodowo-musztardowej z kokosową kaszą

Pyszny i dietetyczny obiad. Morszczuk w marynacie z kokosowa kaszą.
Kategorie: Obiad
Kuchnia: Dietetyczna, Fit, Wegetariańska, Zdrowa
Tagi: kasza, morszczuk, Obiad, ryba
Czas przygotowania: 40 minutes
Cook Time: 15 minutes
Całkowity czas: 55 minutes
Ilość porcji: 4 osoby
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

  • Filety z ryby u mnie morszczuk ale można użyć ulubionej białej ryby
  • 1 duża marchewka
  • Świeży koperek ⠀

Marynata:

  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka mieszanki ulubionych ziół
  • Sól/pieprz ⠀

Sposób wykonania

  • W misce mieszamy 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek z musztardą miodem, ziołami, odrobiną soli i pieprzu do smaku. W gotowej marynacie maczamy rozmrożone filety, następnie wkładamy do lodówki na 30-40 min. (można też pominąć ten krok i od razu smażyć). W tym czasie gotujemy kaszę bulgur w osolonej wodzie ok. 8 min. Po tym czasie odlewamy wodę. Rozcinamy woreczki i przekładamy kaszę z powrotem do garnka. Zalewamy mlekiem kokosowym, doprawiamy odrobiną soli i gotujemy jeszcze kilka minut. Zamarynowaną rybę smażymy na patelni razem z całą marynatą. Podlewamy bulionem warzywnym lub wodą i dodajemy startą marchewkę. Dusimy pod przykryciem. Rybę podajemy z kaszą i świeżym koperkiem
0 0 vote
Article Rating

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Wojtek
5 miesięcy temu

5 stars
Może to dziwne, ale to pierwszy przepis, który czytam w sieci. To chyba dobrze, bo moja obecność w kuchni mogłaby się skończyć ofiarami śmiertelnymi. Jednak muszę przyznać, że przepis wyjątkowo zrobił mi smaka na morszczuka i postanowiłem go zrobić. A jeśli wyjdę z tej przygody cało to na pewno tu wrócę i dam znać jak wyszło 🙂

Globfoterka
5 miesięcy temu

Zapisuję sobie, bo uwielbiam sos miodowo-musztardowy i białe ryby. Kaszę bulgurową raczej zostawimy bez dodatków:). Wydaje mi się, że trochę za dużo słodyczy byłoby dla mnie w takim daniu.

Dorota
5 miesięcy temu

Zarówno zdjęcie jak i opis bardzo zachęcają 🙂