Mini bezy to idealny deser na każdą okazję !
Chyba zgodzicie się ze mną, że nie ma nic piękniejszego niż piękna śnieżnobiała beza ! Ten deser jest wspaniały w swojej prostocie choć wbrew pozorom nie jest tak prosta do wykonania. Tajemnicą idealne bezy jest sposób jej wykonania, idealne proporcje składników i odpowiednia temperatura i czas suszenia. Jest to niezaprzeczalnie deser dla cierpliwych bo suszenie bezy w zależności od jej wielkości zazwyczaj trwa kilka godzin ! Ale jedno jest pewne smak wszystko wynagradza !
Mam za sobą już mini bezy to teraz przyszła pora na zmierzenie się z królową Pavlovą 🙂 Która na pewno pojawi sie wkrótce !
Mini bezy pavlova z marakują
Składanki na bezy :
4 białka
200 g drobnego cukru
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny ⠀
Do dekoracji:
Kwaśna śmietana kokosowa lub jogurt naturalny (można użyć też dowolnego kremu)
Marakuja ⠀
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzewamy do 100 st.C. Przygotowujemy też blachę wyłożoną papierem na którym rysujemy 6 równych okręgów. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy białka się ubiją dodajemy partiami cukier. Ubijamy aż cukier się rozpuści a piana będzie sztywna i lśniąca. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i krótko miksujemy. Pianę nakładamy na papier do pieczenia (ja użyłam worka cukierniczego, ale jeśli nie macie to możecie nałożyć normalnie łyżką). Bezy wkładamy od razu do piekarnika. Temperaturę zmniejszamy do 90 st.C (ale pamiętajcie temperatura zależy od piekarnika ! np. u mnie bezy piekły się w 80 st. C). Suszymy je ok 1,5-2 h. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Dekorujemy przed samym podaniem, gdyż bezy łatwo się kruszą.
Wprost ubóstwiam pavlovą, a z marakują to już w ogóle! 😀
PS. Piękne apetyczne zdjęcia! <3
Beza i marakuja to połączenie idealne ! Bardzo dziękuje ! Miło mi, że się podoba 🙂
Idealny deser dla mojego męża,jest wielkim fanem bezy w każdej postaci 🙂
To super 🙂 Ja i moja rodzina też uwielbiamy !