Domowe hamburgery + przepis na bułki

Domowe hamburgery wegetariańskie. Przepis na bułki do hamburgerów.

Nie przepadam za fastfoodem ale domowe hamburgery to co innego !
Zdecydowanie wolę taką zdrowszą wersję 🙂 Oczywiście podstawą burgerów nie są dodatki a bułki ! W dalszej części wpisu znajdziecie przepis na pyszne i puszyste bułki hamburgerowe. Jako dodatków tym razem użyłam wędzonego tofu, które najpierw zamarynowałam, a następnie podsmażyłam na patelni, sałaty, czerwonej papryki i mojego ulubionego wegańskiego majonezu “Cremajo” 100 % roślinnego i bezglutenowego o smaku curry, który idealnie skomponował się z całością 😁

Takie hamburgery można podawać na ciepło jaki i na zimno, na śniadanie, obiad czy kolację !

Domowe hamburgery. Przepis na bułki hamburgerowe.

Domowe hamburgery i przepis na bułki


500 g mąki
30 g drożdży
300 ml mleka (ja dałam roślinne)
40 g masła (roślinne lub zwykłe)
1 jajko + jedno żółtko
 łyżka cukru
 łyżeczka soli
Ewentualnie sezam do posypania ⠀



Drożdże kruszymy do miski. Mieszamy z lekko ciepłym mlekiem i cukrem. Odstawiamy na 10-12 min. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, wlewamy pracujący zaczyn, dodajemy roztopione i przestudzone masło, 1 jajko i sól. Wyrabiamy ciasto (ręcznie lub w robicie). Ciasto przekładamy do miski, następnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1 h w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy na części i formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem. W czasie gdy bułeczki wyrastają piekarnik nastawiamy na 200 st. Podrośnięte bułki smarujemy żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka (można posypać sezamem). Pieczemy je ok. 15 min do złotego koloru. ⠀

Moje dodatki do burgerów :
Awokado
Sałata
Grillowane wędzone tofu (można użyć też naturalnego)
Wegański majonez
Papryka ⠀

Domowe hamburgery. Przepis na bułki hamburgerowe.

Wegańskie majonezy CREMAJO

Domowe hamburgery. Przepis na bułki hamburgerowe.

Kilka słów ode mnie:
Przetestowałam wszystkie smaki i moimi faworytami jest majonez o smaku curry – trochę rzadszy, który świetnie sprawdzi sie też jako sos do sałatek i ten o smaku chilli. Ale każdy z nich jest pyszny i ciężko odróżnić je od tych tradycyjnych majonezów z jajek.
Dodatkowo mają 2 razy mniej kalorii !!

Po więcej informacji odsyłam Was na stronę: https://www.starcksfoodpolska.pl/

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o