Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami

Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami. Drożdżówki wegańskie z kruszonką.
0 0 vote
Article Rating

Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami – nie może ich zabraknąć w sezonie na te owoce !

Choć sezon na rabarbar już się kończy to można go upolować jeszcze w sklepie czy na targu ! Uwielbiam połączenie słodkich bułek czy ciasta kruchego z kwaśnym rabarbarem, od razu przypominają mi się czasy dzieciństwa 🙂

Dla towarzystwa dorzuciłam też kilka truskawek, które ostatnio dodaję do wszystkiego i jem tonami 🙂 A całość posypałam kukurydzianą kruszonką, która powstała zupełnie przypadkowo z racji iż skończyła mi się mąka pszenna. Ale muszę przyznać, że efekt bardzo mi się podoba a żółtą kruszonkę na pewni będę robić częściej 🙂

 

A Wy macie jakieś ulubione drożdżówki ? Ja oprócz tych z truskawkami i rabarbarem uwielbiam jeszcze takie z jagodami albo z budyniem !

Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami. Drożdżówki wegańskie z kruszonką.

Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami – przepis

Ciasto drożdżowe:
250 g mąki
50 g masła lub margaryny (można dać też olej)
130 ml mleka roślinnego (polecam sojowe, ryżowe lub owsiane)
25 g świeżych drożdży
50 g ksylitolu lub cukru ⠀

Kruszonka:
4 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki oleju kokosowego lub masła
2 łyżki ksylitolu lub cukru ⠀

Dodatkowo:
Rabarbar
Truskawki

Mleko lekko podgrzewamy, kruszymy do niego drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy drożdże aż zaczną się pienić (ok. 10 min.). Masło roztapiamy i studzimy.
Do miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z cukrem. Wlewamy zaczyn drożdżowy i przestudzone masło. Ciasto zarabiamy, jeśli będzie się bardzo kleić należy posypać mąką, ale ważne aby nie dać jej za dużo bo ciasto wyjdzie twarde ! Przykrywamy miskę z ciastem folią spożywczą i odstawiamy na ok. 1h (powinno podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto zbijamy ręką aby je odpowietrzyć. Formujemy z ciasta kulki, które spłaszczam, a środek odciskamy za pomocą szklanki. Do środka dajemy pokrojony rabarbar, truskawki i maliny (można użyć dowolnych owoców). Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem, a wierzch posypujemy kruszonką.
Pieczemy je w 180 st. ok. 20 min.

Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami. Drożdżówki wegańskie z kruszonką.

Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami

Pyszne wegańskie drożdżówki z rabarbarem, truskawkami i kukurydzianą kruszonką.
Kategorie: Deser, Drożdżówki
Kuchnia: bez laktozy, Bez mleka, Wegańska
Tagi: drożdżówki, wegańskie
Czas przygotowania: 1 hour
Cook Time: 25 minutes
Całkowity czas: 1 hour 25 minutes
Ilość porcji: 10 drożdżówek
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

  • 250 g mąki
  • 50 g masła lub margaryny można dać też olej
  • 130 ml mleka roślinnego polecam sojowe, ryżowe lub owsiane
  • 25 g świeżych drożdży
  • 50 g ksylitolu lub cukru ⠀

Kruszonka

  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki oleju kokosowego lub masła
  • 2 łyżki ksylitolu lub cukru

Sposób wykonania

  • Mleko lekko podgrzewamy, kruszymy do niego drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy drożdże aż zaczną się pienić (ok. 10 min.)
  • Masło roztapiamy i studzimy.
  • Do miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z cukrem. Wlewamy zaczyn drożdżowy i przestudzone masło. Ciasto zarabiamy, jeśli będzie się bardzo kleić należy posypać mąką, ale ważne aby nie dać jej za dużo bo ciasto wyjdzie twarde ! Przykrywamy miskę z ciastem folią spożywczą i odstawiamy na ok. 1h (powinno podwoić objętość).
  • Wyrośnięte ciasto zbijamy ręką aby je odpowietrzyć. Formujemy z ciasta kulki, które spłaszczam, a środek odciskamy za pomocą szklanki. Do środka dajemy pokrojony rabarbar, truskawki i maliny (można użyć dowolnych owoców). Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem, a wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy je w 180 st. ok. 20 min.
0 0 vote
Article Rating

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments