Szybkie ciasto dwukolorowe (wegańskie)

Szybkie ciasto dwukolorowe (wegańskie)

0 0 votes
Article Rating

Szybkie ciasto dwukolorowe ze składników, które każdy ma w domu!

Uwielbiam szybkie i proste do zrobienia ciasta, które praktycznie same się robią 🙂 Już jakiś czas temu nosiłam się z zamiarem zrobienia wegańskiego ciasta , ale jak już naszła mnie taka straszna ochota na coś słodkiego to zorientowałam się, że niewiele mam składników 😉 Na szczęście z tych podstawowych tez da się coś wykombinować. trochę mąki, ksylitolu, kakao, mleka roślinnego, masła orzechowego i mamy ciacho! I to jeszcze jakie dobre 🙂  Zdecydowanie to ciasto trafia na moja listę przepisów do powtórzenia !

Do popołudniowej kawy czy herbaty pasuje idealnie, a i z kubkiem kakao będzie pysznie 🙂

Szybkie ciasto dwukolorowe – przepis

Ciasto jasne:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki ksylitolu lub brązowego cukru
1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego
Kilka kropli soku z cytryny
3 łyżki masła orzechowego
80 ml oleju (neutralnego w smaku)
1 łyżeczka sody


Ciasto ciemne:
2 szklanki mąki
1 i 3/4 szklanki mleka roślinnego
1/2 szkl. Ksylitolu lub brązowego cukru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka sody

Sposób wykonania:
Do miski wsypujemy suche składniki. W drugiej mieszamy mleko roślinne z sokiem z cytryny i olejem, następnie mokre składniki wlewamy do suchych .Dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy. Tak samo postępujemy w przypadku ciemnego ciasta tylko dodatkowo dodajemy kakao. 

Formę (u mnie prostokątna blaszka, ale można upiec w formie keksowej 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej najpierw jasne ciasto, następnie ciemne i za pomocą noża mieszamy. Ciasto pieczemy ok. 50 min. w 180 st. C. Na koniec ciasto posypałam kakao, ale można też polać je roztopioną czekolada lub posypać cukrem pudrem.

Szybkie ciasto dwukolorowe

Pyszne wegańskie ciasto dwukolorowe, bez białego cukru z dodatkiem masła orzechowego.
Kategorie: Ciasta
Kuchnia: bez cukru, Wegańska
Tagi: Ciasta, ciasto, Ciasto wegańskie
Czas przygotowania: 30 minutes
Cook Time: 50 minutes
Całkowity czas: 1 hour 20 minutes
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

Ciasto jasne

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki ksylitolu lub brązowego cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego
  • Kilka kropli soku z cytryny
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 80 ml oleju neutralnego w smaku
  • 1 łyżeczka sody

Ciasto kakaowe

  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 3/4 szklanki mleka roślinnego
  • 1/2 szkl. Ksylitolu lub brązowego cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody

Sposób wykonania

  • Do miski wsypujemy suche składniki. W drugiej mieszamy mleko roślinne z sokiem z cytryny i olejem, następnie mokre składniki wlewamy do suchych .Dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy. Tak samo postępujemy w przypadku ciemnego ciasta tylko dodatkowo dodajemy kakao.
  • Formę (u mnie prostokątna blaszka, ale można upiec w formie keksowej 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej najpierw jasne ciasto, następnie ciemne i za pomocą noża mieszamy. Ciasto pieczemy ok. 50 min. w 180 st. C. Na koniec ciasto posypałam kakao, ale można też polać je roztopioną czekolada lub posypać cukrem pudrem.
0 0 votes
Article Rating
Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x