Najlepsza szarlotka krucho-drożdżowa

Najlepsza szarlotka krucho-drożdżowa

0 0 votes
Article Rating

Najlepsza szarlotka krucho-drożdżowa- przepis

Najlepsza szarlotka krucho-drożdżowa, czyli niezawodne ciasto na każdą okazję !

Szarlotka to zdecydowanie moje ulubione ciasto, które chyba nigdy mi się nie znudzi. Już jako dziecko byłam jej wielką fanką i co chwilę zadawałam mamie pytanie: „Kiedy upieczesz szarlotkę?” Tym sposobem gościła ona na naszym stole prawie co niedzielę 😉 Nieważne czy są urodziny, imieniny, Boże Narodzenie czy Wielkanoc, jabłecznik musi być 🙂 Niezaprzeczalnie jest to ciasto idealne na każdą okazję, choć wiadomo najlepsza jest z jesiennych jabłek 🙂

Zazwyczaj robię ją ze sprawdzonego przepisu z zeszytu babci, albo mamy, choć przyznaje czasem zdarza mi się poeksperymentować i tak też było tym razem gdy w jednej z książek kucharskich natknęłam się na przepis na szarlotkę krucho-drożdżową, od razu w mojej głowie pojawiła się myśl „muszę ją zrobić !” Oczywiście nie byłabym sobą gdybym czegoś nie pozmieniała i nie dodała 🙂 Powiem szczerze, że szarlotka wyszła rewelacyjna, a dowodem na to był fakt, że na jednym posiedzeniu poszła prawie cała duża blacha.

Ciasto warte spróbowania ! Jestem przekonana, że będziecie równie zachwyceni jak ja i moja rodzina 🙂

 
Składniki:


Ciasto krucho-drożdżowe:

3 szklanki mąki pszennej (ok. 450 g)
250 g zimnej margaryny (można użyć też masła zwykłego lub bez laktozy)
4 żółtka
50 g cukru
1 op. cukru waniliowego
4 łyżki jogurtu sojowego w wersji bezmlecznej lub jogurtu naturalnego (można dać też śmietanę 18 %)
20 g drożdży

Nadzienie z jabłek:

2 kg jabłek
1 łyżka cukru
2 łyżeczki cynamonu

 

Sposób wykonania:


*Drożdże, jogurt, jajka powinny mieć temp. pokojową!

Jogurt/śmietanę mieszamy z rozkruszonymi drożdżami. Odstawiamy na 10-12 minut.

Żółtka ucieramy z cukrem na białą puszystą masę.

Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane zimne masło i szczyptę soli. Następnie krótko zarabiamy.

Dodajemy utarte żółtka, drożdże wymieszane z jogurtem i całość wyrabiamy ( można to zrobić w robocie lub ręcznie).

Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min.
Po tym czasie dzielimy je na dwie części. Jedną cześć rozwałkowujemy na prostokąt. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Spod nakłuwamy widelcem i wkładamy na 12 min do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.

W czasie kiedy spód się piecze przygotowujemy nadzienie z jabłek. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wsypujemy cynamon i dodajemy 1 łyżkę cukru (ilość cukru zależy od tego jakiego gatunku jabłek użyjemy). Całość mieszamy i odstawiamy na chwilę, żeby owoce puściły sok.


Wyjmujemy podpieczony spód. Jabłka odciskamy z nadmiaru soku, następnie wykładamy je na spód. Na wierzchu układamy kratkę z ciasta.

Całość pieczemy ok. 45-50 min. w 180 st. C.

Upieczoną szarlotkę studzimy. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Najlepsza szarlotka krucho-drożdżowa.

Najlepsza szarlotka krucho-drożdżowa

Pyszna szarlotka na cieście krucho-drożdżowym.
Kategorie: Ciasta
Kuchnia: bez laktozy, Bez mleka
Tagi: bez laktozy, Ciasta, ciasto, szarlotka
Czas przygotowania: 30 minutes
Cook Time: 50 minutes
Całkowity czas: 1 hour 20 minutes
Ilość porcji: 10 osób
Autor: Gabriela Adamkiewicz

Składniki

Ciasto krucho-drożdżowe

  • 3 szklanki mąki ok. 450 g
  • 250 g zimnej margaryny lub masła
  • 4 żółtka
  • 60-70 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 4 łyżki jogurtu sojowego lub jogurtu naturalnego można dać też śmietanę 18 %
  • 20 g drożdży

Masa jabłkowa

  • 2 kg jabłek
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób wykonania

  • Jogurt/śmietanę mieszamy z rozkruszonymi drożdżami. Odstawiamy na 10-12 minut.
  • Żółtka ucieramy z cukrem na białą puszystą masę.
  • Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane zimne masło i szczyptę soli. Następnie krótko zarabiamy.
  • Dodajemy utarte żółtka, drożdże wymieszane z jogurtem i całość wyrabiamy ( można to zrobić w robocie lub ręcznie).
  • Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min.
  • Po tym czasie dzielimy je na dwie części. Jedną cześć rozwałkowujemy na prostokąt. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Spod nakłuwamy widelcem i wkładamy na 12 min do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
  • W czasie kiedy spód się piecze przygotowujemy nadzienie z jabłek. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wsypujemy cynamon i dodajemy 1 łyżkę cukru (ilość cukru zależy od tego jakiego gatunku jabłek użyjemy). Całość mieszamy i odstawiamy na chwilę, żeby owoce puściły sok.
  • Wyjmujemy podpieczony spód. Jabłka odciskamy z nadmiaru soku i układamy na cieście. Na wierzchu układamy kratkę z ciasta.
  • Całość pieczemy ok. 45-50 min. w 180 st. C.
  • Upieczoną szarlotkę studzimy. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
0 0 votes
Article Rating
Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Back To Top
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x