5 Oryginalnych Przepisów na Dania z Kaszy Gryczanej
Kasza gryczana to jedno z najstarszych zbóż na świecie, które jest nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Zawiera wiele składników odżywczych, takich jak białko, błonnik, witaminy z grupy B oraz minerały. Można ją wykorzystać w różnorodny sposób, tworząc oryginalne dania, które zachwycą podniebienia Twoich gości. Przedstawiamy pięć przepisów na dania z kaszy gryczanej, które wprowadzą nieco odmienność do Twojego menu.
- Sałatka z kaszą gryczaną, pieczonym kurczakiem i warzywami
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 2 filety z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 pomidor
- 1 cebula
- Sok z limonki
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
-
Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu i ostudzić.
-
Filety z kurczaka pokroić na plastry, a następnie upiec na rozgrzanym piekarniku do momentu, aż nabiorą złocistego koloru.
-
Papryki, pomidora i cebulę pokroić w kostkę.
-
Wszystkie składniki połączyć w dużej misce.
-
Skropić sokiem z limonki i doprawić solą oraz pieprzem.
-
Dokładnie wymieszać i podawać na zimno.
-
Placki z kaszą gryczaną i szpinakiem
Składniki:
- 1,5 szklanki kaszy gryczanej
- 300g mrożonego szpinaku
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki
- Sól i pieprz do smaku
- Olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
-
Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzić.
-
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę.
-
Podgrzać olej na patelni i zeszklić cebulę i czosnek.
-
Dodać mrożony szpinak i smażyć aż odparuje nadmiar wody.
-
W dużej misce połączyć kaszę, szpinak, jajka i mąkę.
-
Doprawić solą i pieprzem.
-
Na rozgrzaną patelnię wylać porcje ciasta i smażyć placki z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru.
-
Podawać gorące z ulubionymi dodatkami.
-
Klopsiki w sosie paprykowym z kaszą gryczaną
Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1/4 szklanki kaszy gryczanej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 2 pomidory
- 400ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra, bazylia, tymianek
Przygotowanie:
-
Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzić.
-
Cebulę i czosnek posiekać.
-
Mięso mielone wymieszać z jajkiem, kaszą, cebulą, czosnkiem oraz przyprawami.
-
Foremką formować klopsiki i układać na rozgrzanej patelni.
-
Smażyć z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru.
-
W międzyczasie, paprykę i pomidory pokroić w kostkę.
-
Na innej patelni podsmażyć paprykę i pomidory.
-
Dodać przecier pomidorowy oraz bulion warzywny.
-
Doprawić przyprawami i dusić przez kilka minut.
-
Klopsiki przełożyć do sosu paprykowego i gotować na małym ogniu przez około 15 minut.
-
Podawać z kaszą gryczaną.
-
Roladki z kaszą gryczaną, szpinakiem i serem feta
Składniki:
- 6 plastrów cienkiej wołowiny
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 300g świeżego szpinaku
- 200g sera feta
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie:
-
Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu i odcedzić.
-
Cebulę i czosnek posiekać.
-
Szpinak opłukać i podsmażyć na rozgrzanej patelni, aż zmięknie.
-
Dodać cebulę i czosnek, smażyć razem przez chwilę.
-
Ser fetę pokroić w kostkę.
-
W misce połączyć kaszę z szpinakiem i serem feta.
-
Plastry wołowiny delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa.
-
Na każdym plastry rozłożyć porcję farszu i zwinąć w roladki.
-
Roladki posmarować lekko oliwą i posypać przyprawami.
-
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 180°C.
-
Podawać z ulubionym dodatkiem.
-
Kremowa kasza gryczana z gruszkami i cynamonem
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki miodu
- 2 gruszki
- Cynamon do smaku
Przygotowanie:
- Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu.
- Gruszki obrać, pokroić na kawałki i pokroić w kostkę.
- Na patelni czytaj więcej
- Oryginalne Przepisy na Dania z Kaszy Gryczanej
dziennikbaltycki.pl
Wczytuję więcej treści…
smażyć gruszki na maśle, aż zmiękną. - W garnku podgrzać mleko, dodać ugotowaną kaszę oraz miód.
- Całość zmiksować blenderem na gładką masę.
- Wlać do miseczek i ozdobić smażonymi gruszkami.
- Posypać cynamonem i podawać na ciepło.
Wnioski
Kasza gryczana to wszechstronny składnik kulinarny, który można wykorzystać do przygotowania różnorodnych dań. Oto pięć oryginalnych przepisów, które pozwolą Ci zaskoczyć swoich gości. Sałatka z kaszą gryczaną, pieczonym kurczakiem i warzywami to lekki i pożywny posiłek, idealny na letnie dni. Placki z kaszą gryczaną i szpinakiem to smaczna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Klopsiki w sosie paprykowym z kaszą gryczaną to wyjątkowa propozycja dla miłośników mięsa. Roladki z kaszą gryczaną, szpinakiem i serem feta rozpływają się w ustach, a kremowa kasza gryczana z gruszkami i cynamonem to doskonały deser dla wszystkich łasuchów. Eksperymentuj, zmieniaj proporcje i dodawaj swoje ulubione składniki, by stworzyć unikalne dania z kaszą gryczaną, które będziesz chciał powtarzać raz za razem. Smacznego!